2012. június 5., kedd

Az akadályok

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"1.30. vjádhi-sztjána-szamsaja-pramádálaszjávirati-bhránti-darsanálabdha-bhúmikatvánavaszthitatváni csitta-viksépászté 'ntarájáh


vjádhi - betegség; sztjána - kötöttség; szamsaja - kétség; pramáda - hanyagság; álaszja - lustaság; avirati - érzéki élvezet; bhránti-darsana - helytelen felfogás; alabdha-bhúmikatva - képtelenség a magasabb szintre emelkedésre; anavaszthitatva - a szilárdság hiánya; csitta-viksépáh - az elme eltérülései; - ezek; antarájáh - akadályok.


Az akadályok, amik az elme eltérüléséből fakadnak, a betegség, kötöttség, kétség, hanyagság, lustaság, érzéki élvezet, helytelen nézetek, képtelenség egí magasabb szint elérésére és képtelenség annak megtartására.


Mindegyik akadályt külön tárgyaljuk, mivel bármelyikük fenyegetheti a fejlődésünket a jógában.


Betegség


Ha a testünk nincs egyensúlyban, az befolyásolja az energiaszintünket és az elménk  frissességét. Az egészségünk minősége rányomja bélyegét a mentális képességeinkre. Ebből az okból kifolyólag az ászana-gyakorlás mindig is előfeltétele volt a jóga magasabb, meditatív formáinak. Egyes meditációs iskolák nézetei, miszerint a testet el lehet hanyagolni, és a testgyakorlás szükségtelen, inkább modern elképzelések, és nem a hagyományból születtek.


Kötöttség


Ez a beteges ragaszkodás az olyan nézetekhez, mint például: "A nőknek férfiként kell újjászületniük, hogy igazán tudjanak jógázni." (Néhány a legnagyobb elmék közül nő volt, mint például a Brihad-áranjaka Upanisad Gárgija.) "A külföldieknek indiaiként kell megszületniük, hogy elérhessék a felszabadulást." (A legnagyobb misztikusok közül egyesek soha nem is jártak Indiában, mint Lao Ce vagy Csuang Ce.) "Az alacsony kasztban született embereknek bráhmanaként kell újraszületniük, mielőtt elérhetik a felszabadulást. (Kabir alacsony kasztban született.)


A kötöttség azt jelenti, hogy az elmében eluralkodik a tétlenség és a nehézkesség (tamasz). Nem tudunk alkalmazkodni egy új szituációhoz, és nem tudjuk elfogadni, hogy változnak a dolgok. Ragaszkodunk egy nézőponthoz, nem értve, hogy az ellenkezője is igaz lehet.


Kétség


A kételkedés a képtelenség arra, hogy egy igazságot lássunk, mert minden igaznak tűnik, és "minden" relatív. A képzett intellektusnak van képessége arra, hogy végiggondoljon egy problémát, és eljusson egy következtetésig. Ha az alkalmazott módszer hibás, vagy a feltételekhez kötöttség befedi az intellektust, akkor kétségek merülnek fel. 


A kétség általában akkor merül fel, amikor a prána a hold-vezetékben (ídá nádí) áramlik, míg a kötöttség akkor fejlődik ki gyakrabban, amikor a prána dominánsan a nap-vezetékben (pingalá nádí) áramlik. Az ászana, pránájámával kombinálva a kettő kiegyensúlyozására szolgál.


Hanyagság


A jóga az az értékes ajándék, ami kivételes magasságokba képes emelni bennünket. Nem sok ember számára adódik a lehetőség, hogy igazából használja is. Ha különböző rendszereket keverünk, hogy létrehozzunk egy eklektikus elegyet, ami a saját korlátainknak megfelel, ahelyett, hogy egy eredeti forrást követnénk, ne lepődjünk meg, ha az eredmény kimerül a gimnasztikában.





Nincsenek megjegyzések: