2012. június 6., szerda

Napforduló-riport: Rubi Anna

Kizárólag szombaton oktat, és kizárólag az Atma Budában. Tíztől Agni-jógát, déltől Antigravity-t. De aki tudja a tutit, az nem rest szombaton is felkelni, és akár mindkét órát végigtolni vele. Rubi Annáról van szó, aki balettot tanul és tanít, jógát oktat és tanul (most éppen az Atma Center astanga-oktatói tanfolyamát végzi), táncfilmet forgat, koreografál és mellékesen elugrott velem lefotózni a 2-3. sorozat ászanáit is tavaly novemberben. Ebből láthatunk egy szép képet a bal felső sarokban. Bár az adottságai kivételesek, lelkiismeretesen szokta belevetni magát a gyakorlásba, és sohasem elégedett önmagával. Az önmagával szembeni könyörtelenség viszont a tanítványok iránti érzékenységgel párosul, ami rendkívül szerencsés kombináció egy jógaoktató esetében. Úgyhogy reméljük, lesz majd még több órája is az Atma Centerben, hiszen az astanga sorozatokat is jól tolja, és az akróhoz is konyít egy kicsit. De még azt is megígérte nekem, hogy átveszi velem a keringő alaplépéseit :-) A Napforduló Jógafesztiválon egy jó alapos hátrahajlító órát fognak tartani Orsival, amit ha tehetitek, ne hagyjatok ki, mert jó esély van rá, hogy ti is megkedvelitek a hátrahajlításokat, ami szerintem a jóga egyik leglátványosabb és legizgalmasabb aspektusa.

G: Mesélj az első jógás élményedről!

A: Az első meghatározó jógás élményem akkor történt, amikor kb 5 éve felköltöztem Budapestre és elmentem az Atma Centerbe. Az aktív táncos élet mellett nem könnyű bármit találni, ami hasonlóképp megmozgat, sőt még tanít is új dolgokra. A jóga ilyen, egyből megtetszett.

G: Mióta táncolsz?


A: Gyerekkorom óta. Már fiatalon tudtam, hogy komolyabban akarok foglalkozni  a tánccal, és korán beszippantott a táncos élet.

G: Milyen kapcsolatot érzel a jóga és a tánc között?

A: Egyértelműen van kapcsolat a jóga és a tánc között. Még azonos mozdulatok is vannak, csak máshogy hívjuk őket. Mind a két dolognak ugyanaz a lényege; alázatra tanít, testtudatot ad és túlmutat a testmozgáson.

G: Mindig is ilyen jól ment a hátrahajlítás?

A: Van még mit gyakorolni azért. A tánc miatt elég hajlékony vagyok. De a hajlékonyság mellett az erő és a tudatosság is fontos. Még az erőre gyúrnom kell.

G: Milyen órákat tartasz az Atmában? Van bennük hátrahajlítás?

A: Agni jógát és Antigravity-t. Mindkét órán vannak hátrahajlítások, főleg az Antigravityben. De itt egy egészen más oldalról közelítünk a gyakorlatokhoz, egy elasztikus anyaghintával dolgozunk, ami sok esetben segít ráérezni, vagy - a célnak megfelelően - nehezíti a pózokat. 

G: Köszönjük és keep bending! :-)

Nincsenek megjegyzések: