2012. június 8., péntek

Napforduló-riport: Scsaurszki Orsi

Az Atma Center "legfiatalabb" oktatója, ugyanis január óta tart órákat, jelenleg Agnit és hátrahajlítást, de sztől még más órák is előfordulhatnak a neve alatt. Rövid idő alatt komoly jártasságot szerzett az igazításokban és a jógások nyúzásában, úgyhogy érdemes kipróbálni az óráit, ha valaki még nem tette. Ő maga is lelkesen gyakorol, minden hétköznap, de még hétvégén is ott látni a matracon. A Napforduló Jógafesztiválon egy hátrahajlító órát fog előadni Rubi Annával, előtte és utána pedig lelkesen jógázni fog a többiekkel. Ismerjük meg néhány gondolat erejéig!

G: Első találkozásod a jógával?

O: Előszőr a Mom Park Fitnessben voltam jógán egy Gabi nevű lánynál. Nem tudnám így utólag sem pontosan bekategorizálni, hogy milyen típusú óra volt, de rettenetesen szenvedtem, mert sok más sportot végeztem, amitől be voltam kötve. Persze elfáradtam tőle, de nem nagyon izzadtam meg, ami nekem egy testedzéshez hozzátartozik. Akkor el is határoztam, hogy a jóga nem nem nekem való. Szerencsére volt egy második találkozás is, egyik kolléganőm járt az Atma Center Agni-jóga oktatói tanfolyamára, és elmentem egy Agni órájára. Nagyon megtetszett, nem mintha itt nem szenvedtem volna, de a melegben azért valamennyivel könnyebben mentek a gyakorlatok, és izzadni is lehetett, szóval úgy éreztem, hogy van sportértéke ia dolognak. Az Agni után hamarosan elkezdem Ashtangázni, ami azóta is a kedvenc.

G: Milyen más sportokat csináltál a jóga előtt?


O: Röplabda, aerobic órák különböző változatai, spinning, futás, úszás, sí, snowboard, wakeboard, stb., stb.

G: Miben más a jóga?


O: Egyrészt abban, hogy a legtöbb esetben nyújtott állapotban dolgoztatjuk az izmokat, így azok nem kötnek be, sőt, inkább nyúlnak, és egy olyan komplex tevékenység, amivel teljesen átmozgathatjuk a testünket. Másrészt abban, hogy az ászana-gyakorláson kívül más szintjei is vannak, légzőgyakorlatok, tisztító folyamatok, amely által egy életmódot nyújt, és egyfajta filozófiai háttere is van.

G: Miért döntötted, el, hogy jógaoktató leszel?


O: Mivel alapvetően irodai munkát végzek, de sosem tudtam sport nélkül élni, már elkezdtem gondolkodni, hogy mivel tudnám ezt kiegészíteni, vagy esetleg majd felcserélni, és elvégeztem egy Pilates-oktatói tanfolyamot. Abban az időszakban kezdem el jógázni, amikor ott elkezdődött volna a hospitálás, és azután elég nehezen bírtam rávenni magam, hogy visszamenjek a Pilatesre. Az eredeti tervem az volt, hogy levizsgázok Pilatesből és utána majd elvégzem a jógaoktatóit, de rábeszéltél, hogy inkább most kezdjem el.

G: :-) Kedvenc élményed oktatás közben?


O: Oktatás közben számomra az az élmény, amikor látom valakinek a fejlődését. Jár hozzám egy lány backbendingre, heti egyszer, mást nem is sportol, és január óta már rengeteget fejlődött. Magam sem gondoltam volna, hogy heti egy alkalom ennyit számít. Ha valakinek valami olyan gyakorlatot segítek megcsinálni, ami addig nem tudott, vagy csak nem hitte el, hogy képes rá, és egy ilyen élménnyel gazdagabban távozik az óráról, de az is élmény számomra, amikor valaki megköszöni, hogy jól beleigazítottam egy pózba.

G: Milyen órákat tartasz az Atmában, miért szereted őket?


O: Iron, backbending. Szeretem, hogy amellett, hogy van egy struktúrája az órának, nem kötött gyakorlatsort végzünk, így több lehetőség van az éppen aktuális csoprtra szabni a gyakorlatokat, és mindkét óra végén vannak páros nyújtások is, ami közben olyan izmokat nyújtunk meg, amiket magunkban nem nagyon vagy legalábbis nem olyan intenzíven tudunk megnyújtani. Az Ironon rá lehet erősíteni a core-izmokra, amikre minden más órán nagy szükség van, a backbendingen meg főként agnis és ashtangás hátrahajlításokat csinálunk rávezető pózokkal, amik elsősorban a hátizmokat erősítik, erre szinte mindenkinek szüksége van, mert a legtöbb embernek rossz a tartása. 


G: Köszönjük szépen, és akkor várjuk a tartásjavító órát a Napfordulón!

Nincsenek megjegyzések: