2012. június 24., vasárnap

A meditáció tárgya

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"1.39. jathábhimata dhjánád vá


jathá - ahogy; abhimata - vágyott; dhjánát - meditáció által; - vagy.


Az elmét egy bármilyen alkalmas tárgyon történő meditácóval is szilárddá lehet tenni.


Ezt a szútrát nagyon sokszor félreértik. Ha egy nyugati azt hallja, hogy "bármilyen alkalmas tárgyon történő meditáció", akkor azt úgy fogja értelmezni, hogy bármilyen tárgyra vonatkozhat. Modern világunkban sokan meditálnak a dollárjelen, vagy az "Én a test vagyok" elképzelésen, míg a reklámipar főként a női testre koncentrál. Ezek nem a legjobb tárgyak a meditációhoz, és a modern társadalom problémája nem elsődlegesen a meditáció hiánya. Ha bármilyen gondolatot gyakran ismételünk, akkor az meditációvá válik. Annak érdekében, hogy teljesen kizárja azt, hogy valaki félreérti ezt a szútrát, és azt gondolja, hogy a házán, részvényein, sportkocsiján vagy pénztárcáján történő meditációt javasolja, Sankara az upanisadokat idézi: "Még ha szert is teszünk tárgyakra, sohase függeszkedjen rajtuk az elménk!"


Az ősi Indában a meditációra alkalmas tárgy azt jelentette, hogy a szent vagy jógikus tárgyak kategóriából kellett választani egy vonzó tárgyat. Sankara azt mondja, hogy ezek a megfelelő tárgyak a meditációhoz. Vigjánabhiksu szerint a megfelelő tárgyak az istenségek képei. Ahogy már tudjuk, a képek megszínezik az elmét. Nyilvánvalóan olyan tárgyakat választunk, amelyek abba az irányba színezik az elménket, amelyet fejleszteni szeretnénk. Az elmét szattvikussá kell tenni. Az alkalmas tárgyak tehát a nagyon vagy teljesen szattvikus tárgyak.


A tárgyak általában a természet három alapvető minőségének, a gunáknak a különböző kombinációiból állnak. S. Dasgupta így írja le a három gunát: tömeg-anyag (tamasz), energia-anyag (radzsasz) és intelligencia-anyag (szattva). Csak azok a tárgyak teszik szilárddá az elmét, amelyek túlnyomórészt intelligenciából állnak. A tamaszikus tárgyak eltompítják az elmét, míg a radzsaszikus tárgyak szenvedést okoznak. Az eddig bemutatott alkalmas tárgyak az intellektus (buddhi), az énség (aszmitá), a Legfelsőbb Lény (Ísvara), az Óm mantra, a szív lótusza és annak fénye és hangja, a felszabadult személyek elméje, és így tovább. További alkalmas tárgyak a légzés, egy mantra, egy lótuszvirág, az Óm szimbólum, egy mandala, és a jantrák (szakrális geometriai ábrák).


A tudat nem megfelelő tárgy, mert forma nélküli, és olyan elmére van szükség hozzá, amely mentes az akadályoktól.


1.40. paramánu-parama-mahattvántó 'szja vasíkárah


paramánu - a legkisebb atom; parama-mahattva - a legvégső nagyság; antah - végződő; aszja - ennek; vasíkárah - mesteri szint.


Akkor értük el a mesteri szintet, amikor az elme képes bármilyen tárgyra koncentrálni, a legkisebb atomtól az egész univerzumig bezárólag.


Ha az előzőleg leírt módszerek bármelyike segítségével sikerült szilárddá tenni az elmét, akkor választhatunk nehezebb tárgyakat. a legkisebb meditációs tárgyak a jógában a finom elemeknek nevezett elemi részecskék (tanmátrák). A legnagyobb meditációs tárgy az egész univerzum. Mindkettő nehéz tárgy, ezért ne próbálkozzunk velük eleinte! Amikor képesek vagyunk fenntartani rajtuk a koncentrációnkat, akkor mindkettőn kell meditálni egyszerre, amit még nehezebb hosszú ideig fenntartani. Ha ezt is sikerül elérni, akkor elértük a koncentráció (dháraná) mesteri szintjét, és az elménk most már nyugodt (szthiti) állapotban van. Ekkor nincs szükség több dháraná-gyakorlatra.


Miután leírta az akadályokat és azt, hogy miképpen lehet legyőzni őket a koncentráció által, Patandzsali most az objektív szamádhi különböző szintjeit fogja részletezni."





Nincsenek megjegyzések: