2012. június 23., szombat

Alvás és álom

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"1.38. szvapna-nidrá-gjánálambanam vá


szvapna - álom; nidrá - alvás; gjána - tudás; álambana - támasz.


Az elmét egy álombéli tárgyon vagy az álom nélküli alvás állapotán meditálva is le lehet csillapítani.


Ez egy érdekes szútra. Az álmokon keresztül szerzett tudást sok kultúrában nagyra tartják,  például az ausztrál bennszülöttek, az amerikai indiánok, vagy a tibetiek. Ezekben a kultúrákban gyakran csak akkor hoznak meg egy döntést, ha megálomdták. Vacsaszpati Misra alkommentátor szerint, ha valakinek volt egy isteni látomása álmában, akkor ezt a látomást használhatja meditációra. 


Vigjánabhiksu más álláspontra helyezkedik. Azt mondja, hogy az életet egy hosszú álomnak kell tekinteni. Az ébrenléti állapotban szerzett tudásunk is az álmok természetével rendelkezik, és, mivel ez a megvalósítás elkülönüléshez vezet mindentől, amiben olyan bőszen hiszünk, megszilárdítja az elmét. Ez a kijelentés a Mándúkja Kárikára emlékeztet, amely mind az éber, mind az alvó állapotot valótlannak tekinti. A Vigjána Bhairava leír egy meditációs technikát, ami Vigjánabhiksu receptjét követi. Azt a tanácsot adja, hogy álmodjunk úgy, mintha ébren lennénk, az ébrenléthez pedig viszonyuljunk úgy, mintha álom lenne. Így hirtelen megpillanthatjuk a valóságot - a tényleges valóságot, ami túl van az alváson és ébrenléten.


A szútra második fele az álom nélküli alvással foglalkozik. Ebben az állapotban az elme átmenetileg felolvad a szívben, de nincs tudatosság: a nemlétezés elképzelése uralkodik. Mivel az elme teljesen szilárd ilyenkor, a nemlétezés fluktuációjától eltekintve, ha ezen az állapoton meditálunk, az elménk megnyugszik. A mélyalvás állapotán a következő módon lehet meditálni: Ha ébredéskor van egy emlék az elménkben, például hogy "Jól és békésen aludtam", akkor ezt az emléket használjuk a meditáció tárgyaként. 


Általában az emlékkép csak a rövid távú memóriában van, de ha napközben többször emlékeztetjük magunkat rá, akkor belép a hosszú távú memóriába. Akkor pedig bármikor elérhető a meditáció tárgyaként."





Nincsenek megjegyzések: