2012. június 18., hétfő

A prána és az energiapontok

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"1.34. praccshardana-vidháranábhjám vá pránaszja


praccshardana - kifújás (récsaka); vidháranábhjám - visszatartás (kumbhaka); - vagy; pránaszja - légzés.


Vagy a lélegzet (prána) kilégzése és visszatartása által.


Itt egy másik módszer az elme megtisztítására az akadályoktól. Ez a légzés visszatartása a kilégzés után. Bármikor is találkozunk a prána kifejezéssel a szentiratokban, emlékeznünk kell két jelentésére: "légzés" és "életerő".


Vjásza szerint a levegőt az orrnyílásokon keresztül kell kilélegezni, és utána visszatartani. A belégzés utáni légzésvisszatartás nem illik bele ebbe a kontextusba, mivel energiával tölti fel a testet és az elmét. Ez inkább a teljességen történő meditáció, míg a külső légzésvisszatartás az ürességen, ebben az esetben az elme ürességén történő meditáció. 


H. Aranya azt mondja, hogy csupán a külső légzésvisszatartás önmagában nem fogja megtisztítani az elmét. Ehelyett üresen kell tartanunk az elménket, vagy rögzítettnek a semmiben a tisztulás eléréséhez. A légzőgyakorlatokat (pránájáma) bármiféle meditációs segédlet, például egy mantra vagy vizualizáció segédlete nélkül meglehetősen alacsony jógatípusnak tekintik. 


"Azt mondani, hogy "nem ez a világ vagyok" az igazi belégzés. Azt mondani: "Semmi más nem vagyok, csak tudat" az igazi kilégzés. Megtartani ezt a gondolatot - ez a légzésvisszatartás. Ez az igazi pránájáma. Mások csak az orrukat kínozzák." - mondja Sankarácsárja.


1.35. visajavatí vá pravrittirutpanná manaszah szthiti-nibandhaní


visajavatí - érzéki; - vagy; pravrittih - funkció; utpanná - felemelkedett; manaszah - az elme; szthitih - szilárdság; nibandhaní - ami megköt.


Az érzékeken túli érzékelés is elősegítheti az elme koncentrálását. 


Ahogy Vjásza magyarázza, az a tudás, amit a szentírásokból, következtetés által, vagy a tanárunktól szerzünk, nem a sajátunk, amíg meg nem valósítjuk. Addig az elménkben a háttérben még mindig ott lehetnek a kétségek a jóga tanításaival kapcsolatban. Ahhoz, hogy meggyőződésre tegyünk szert a jóga folyamatát illetően, Patandzsali itt azt javasolja, hogy koncentráljunk bizonyos energiapontokra, hogy szert tegyünk az érzékek feletti észlelés képességére. Ha ezt a képességet elérjük, akkor bízhatunk abban, hogy a gyakorlás többi aspektusa is gyümölcsöt fog hozni. Ez a téma bővebben ki van fejtve a Jóga-szútra harmadik fejezetében, ahol a természetfeletti képességeket hívják segítségül a jóga érvényességének bizonyításához.


A szútrában említett energiapontokon történő koncentrációt több napig kell fenntartani. H. Aranya szerint ez a képesség csak akkor bontakozik ki, ha egyedül élünk és böjtölünk - más szavakkal, ha az érzék-stimuláció és a külső zavaró tényezők nagyon kis mértékben vannak csak jelen. A Vjásza által példaként említett energiapontok a következők: 


Orrhegy - érzékfeletti szaglás;
A nyelv hegye - érzékfeletti ízlelés;
szájapdlás - érzékfeletti látás;
A nyelv közepe - érzékfeletti érintés;
A nyelv töve - érzékfeletti hallás."

Nincsenek megjegyzések: