2012. június 28., csütörtök

Az elme projekciója

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"Ennek oka abban rejlik, ahogyan az elme működik. Az elme (manasz) az érzéki benyomások szervezője. Amikor érzékszervi információkat kap, mondjuk a szemből, összehasonlítja azt a többi érzékszervből származó adatokkal. Amint korábban is megjegyeztük, amikor a fény behatol a szembe, kereszteződik a szemlencsében, és a retinán fejjel lefelé jelennek meg a képek. Gyermekkorunkban a tapintásérzéken keresztül megtanuljuk, hogy a tárgyak fejjel lefelé vannak ahhoz képest, ahogyan látjuk őket, és egy bizonyos ponton az elme eldönti, hogy minden képet megfordít, ilyen módon összeegyeztetve az optikai adatokat az tapintásérzetből származókkal. Ez egy példa arra, hogyan manipulálja az elménk az érzékszervi információkat, a működőképes megértés elérése érdekében.


Egy másik példa: ha a bal kezünket jéghideg vízbe tesszük, a jobb kezünket pedig forró vízbe néhány pillanatra, utána pedig mindkettőt azonos, szobahőmérsékletű vízbe, akkor a bal kar meleget fog jelezni, a jobb pedig hideget. Mindkét jelzés helytelen, mert a hőmérséklet azonos mindkét kéz számára. Az érzéki információkat összehasonlítással, referenciapontok segítségével értelmezi az elme. A hideg vízhez viszonyítva a langyos víz melegnek érződik, mag a forró vízhez képest hidegnek. Itt azt látjuk, hogy az előző tapasztalat beszínezi az elmét, és ezáltal csorbát szenved az a képessége, hogy hitelesen tolmácsolja a jelen benyomást.


Egy harmadik példa: Sigmund Freud felfedezte, hogy az első emberek, akikkel találkozunk az életünk során, benyomást hagynak az elménkben. Egy lánygyermek az apját megismerve részesül egy benyomásban, egy befolyásban. A jövőbeni tendenciája az lesz, hogy az eredeti benyomása alapján viszonyuljon a férfiakhoz. Bizonyos férfiakhoz vonzódhat azért, mert hasonlítanak az apjához, vagy ugyanilyen okból visszautasíthatja őket. Ugyanez történik egy fiúgyerekkel az anyjához való viszonyában, és az azonos nemű szülővel kapcsolatban is megtörténik. Ebből azt a fontos dolgot kell megértenünk, hogy, mivel a múltbeli tapasztalatok megszínezik az elmét, nyomot hagynak rajta, és az nem tud annak valójában visszatükrözni egy új tárgyat. 


Érthető, hogy problémák jelentkeznek a kapcsolatainkban, ha megpróbáljuk újraélni a kapcsolatunkat a szüleinkkel. Ha a szülőt kivetítjük a partnerünkre, akkor sohasem fogjuk megérteni, hogy valójában kicsoda a partnerünk. Ha nem engedjük el azt az élményt, hogy a víz egy pillanattal ezelőtt hideg volt, akkor nem fogjuk tudni hitelesen megtapasztalni azt, hogy most milyen hőmérsékletű." 



Nincsenek megjegyzések: