2012. június 4., hétfő

Napforduló-riport: Csató Péter a.k.a. Nitai Bhavana Das

Közeledik a Napforduló Jógafesztivál, sűrűsödnek az interjúk, és még közel sem vagyunk a végénél! A metálban járatos zenerajongóknak bizonyára ismerősen cseng a neve, igen, Csató Péterről, a hajdan volt legendás Replika együttes frontemberéről lesz ma szó. Amikor megismertem, irdatlan rasta hajjal nyomult, úgy is lett krisnás, úgy kapta a beavatását és a papi zsinórját is. Tudvalevőleg a krisnások általában levágják a hajukat, és hátul hagynak egy kis tincset a fejük búbján. Ő azonban akkoriban még aktívan koncertezett, és amikor jelen voltam egyik debreceni fellépésén, rá is jöttem, hogy miért elengedhetetlen kellék a rockereknél a hosszú haj. A tánckoreográfia ugyanis náluk többé-kevésbé a "headbenging"-ben merül ki, ami a fej rázását jelenti a zene ütemére. Namost ez lobogó hajkoronával jól is néz ki, kopasz fejjel azonban annál viccesebb.

Közben Csató, vagyis avatott nevén Nitai Bhavana Das is megszelídült azért fokozatosan, és a zenészkedésből átváltott étteremvezetésbe, máig is a debreceni Govinda vegetáriánus étterem és kulturális központ vezetője. Közben a Replikát is feloszlatta (sajnos), és a hajából is levágott jó pár tincset, de azért még a feje búbján meghagyott tenyérnyi területből igen hosszú rasta tincsek meredeznek. Őt fogjátok hallani a Napforduló Jógafesztiválon védikus mantrákat énekelni Vishnu Mantra Meditation nevű laza formációjával, és bár a dallamok és a szövegek klasszikusak, előadásmódján azért néha még átüt az érdes rocker-múlt. Ismerjük meg akkor néhány szóban, mivel is foglalkozik Nitai:

G: Mikor csaptál először a húrok közé?

N: Az első zenekarom a középiskolai évek alatt működött és tradicionális bluest játszottunk. Ott még csak gitároztam és szájharmonikáztam. Aztán jöttek a hard rock évek. Azt is nagyon elhittem, de néhány év múlva rájöttem, hogy igazán mit is akarok a rockkal és megalapítottam a Replikát. Ez volt az első zenekar, amelyben én voltam a fronténekes.

G: Hogyan jött a jóga az életedbe?

N: 17 évesen nyári szünetben munkát vállaltam a debreceni baromfifeldolgozó üzemben, ahol komolyabban megtepasztalhattam mi is a himsza, vagyis az igazi erőszak más élőlények ellen. Ettől a pillanattól nem csúszott le több húsétel a torkomon. Néhány évvel később egy jógatanfolyamon találtam magam, de túl sok volt a testgyakorlás:) Bár a mai napig ászanázom, a lelki igényemet ez soha nem elégítette ki. Rengeteg kérdésem volt, amire csak a Krisna-hívők társaságában kaptam választ.

G: Milyen út vezetett a metáltól a mantra-meditációig?

N: A két dolog nekem soha nem esett messze egymástól. Bár a Replika zenekar műfaját tekintve metál zenét játszott, a szövegekben nagyon határozottan jelen volt az önmegvalósítás gondolata. Miért élünk? Mi a feladatunk ebben at életben? Ráadásul a zenei megoldások több keleti elemet is tartalmaztak. Így amikor igazábol megismertem a mantrázást, egyszerűen és azonnal be tudtam építeni az életembe.

G: Ha egy ajándékot adhatnál mindenkinek, akit szeretsz, mi lenne az?

N: A HARE KRISNA MAHA-MANTRA:)

G: Mi a Vishnu Mantra Meditation üzenete?

N: Ha szeretnéd tudni, ki vagy valójában, és ha igazából szabad akarsz lenni, nem kell várnod még holnapig sem. A Hare Krisna mantra hallásával és éneklésével azonnal elindulsz azon az úton, amely kivezet ebből a mátrixból.

G: A Vishnu Mnatra Meditation repertoárjában más mantrák is szerepelnek a Hare Krisnán kívül. Milyen mantrák ezek, és mi a jelentőségük?

N: Az Om namo bhagavate vasudevaya mantrát szinte mindig énekeljük. Az Óm-ot mindenki ismeri, de ebben a mantrában nem Isten személytelen aspektusát jelenti, hanem magát Istent, aki ugyanúgy egy személy, mint mi magunk. A namo azt jelenti, hogy hódolatunkat ajánljuk neki, aki Vasudeva fiaként jelent meg több, mint 5000 éve. Nagyon szeretem ezt a mantrát énekelni, mert nekem ezen keresztül nagyon könnyű az elmémet összpontosítani.

A Devaki nandana Gopala ill. a Govinda jaya Gopala jaya szintén a Legfelsőbb Igazság személyes aspektusát dicsőitik.

A Hari haraye namaha mantrát az Úr Caitanya - Krisna mint mahabhagavata - vezette be és énekelte egész Indián át kb. 530 évvel ezelőtt.

A jaya  Sacinandana Gaurahari pedig az Úr Caitanya személyes dicsérete, aki Saci mama fiaként jelent meg ebben a világban, és aranyszínű bőre volt.

G: Köszönjük szépen, és reméljük, hogy sok rajongód fog lelkesen együtt énekelni veled a Napforduló Jógafesztiválon.

Nincsenek megjegyzések: