2012. június 9., szombat

Az emberi születés lehetősége

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"Hamis nézetek


Sok hamis nézet létezik, és nem minden helyes nézet felel meg mindenkinek. Az egyik legveszélyesebb hamis nézet a materializmus, amely szerint az emberi lény tudatát le lehet redukálni biokémiai és bioelektromos impulzusokra. Ez nem csak hogy a materialista társadalom útját egyengeti, amelyben az embereket az általuk felhalmozott javakhoz mérik, hanem a fasizmus és a népirtás előtt is megnyitja az utat. 


Ha tagadjuk, hogy minden élőlény rendelkezik egy örök, spirituális maggal, amit néha önvalónak vagy léleknek is neveznek, akkor pusztán a materiális aspektus marad. Mivel a materiális aspektus (test, elme, feltételekhez kötöttség stb.) lehetővé teszi, hogy az embereket értékesebb vagy kevésbé értékes kategóriákra osszuk, könnyen eljuthatunk arra a következtetésre, hogy a kevésbé értékesek útjában állnak az értékesebbeknek. A felsőbbrendűség-érzés a materializmusból táplálkozik, amely tagadja az emberi lények örök isteni aspektusát. 


A hamis nézeteket helyes meditációs gyakorlattal és filozófiai tudakozódással kerülhetjük el, amelyek együttesen fejlesztik az intellektust.


Képtelenség egy szint elérésére és annak megtartására


Ezek különálló akadályként vannak felsorolva, de én együtt fogom említeni őket, mivel az elme szokásairól van szó. Bizonyos személyiség-típussal rendelkező személyek, nevezzük őket "felfedezőknek", könnyen el tudnak érni új dolgokat, de könnyen el is tudják veszíteni azokat. Egy másik személyiség-típus, a "gyűjtögetők" jól meg tudják őrizni a dolgokat, de nehezükre esik elindulni és valami újat létrehozni. Mindkét karaktertípus a szokások által kialakított azonosításokon alapszik. 


A jógában mindkét tulajdonsággal rendelkeznünk kell különböző időben. Néha elérhetőnek tűnik egy áttörés a meditációs gyakorlatunkban, mégsem érjük el, mert nem hisszük el, hogy olyan típusú személyek vagyunk. A másik jógi úgy érezheti, hogy nagyon könnyen el tudja érni a fejlett misztikus állapotokat, de könnyen áldozatául eshet a hétköznapok taposómalmának.


Az igazság az, hogy bárki, akinek agya és idegrendszere van, vagy jógikus terminológiával élve mindenki, akinek egyenes a gerince (beleértve az emberszabásúakat, akik folyamatosan egyenes gerinccel járnak és ülnek, de nem beleértve a nagymajmokat, akik csak időnként egyenesednek fel) képesített a szamádhira. Sok esetben az önmagunkkal kapcsolatos korlátozó hiedelmek akadályoznak bennünket, mint például a bűntudat és a szégyen. 


Ez a kilenc akadály, amelyek az elme eltérüléséből fakadnak. Ezek az akadályok teljes mértékben uralkodnak a megvadult (ksipta), megszállott (múdha) elmeállapotokon, és erőteljesen zavarják a  zavart, eltérült vagy oszcilláló (viksipta) elmét. Az akadályokat azonban legyőzheti az a gyakorló, akinek az elméje az ékágra (egyhegyű) állapotban van, amilyennek egy jógi elméjének lennie kell."


Megjegyzés: Az emberszabású majmokkal kapcsolatos felvetés nem igazán világos a számomra. Szerintem alapvető különbség van egy ember és egy majom értelmi képességei között, vagyis a Homo sapiensen kívül egyetlen más faj sincs megáldva azzal a képességgel, hogy megtanulja kontrollálni az elméjét, és eljuttassa magát az egyhegyűség állapotába. A majmok ösztönlények, csakúgy, mint minden más emlős vagy primitívebb állati létforma. A léleknek először el kell jutnia az emberi születésig a spirituális evolúció folyamatában, és csak utána van lehetősége a jógafolyamatok gyakorlására. Természetesen az emberi születés önmagában nem, garantál semmit, hiszen sok lélek emberi testben is egész életét a ksipta és múdha elmeállapotokban tölti, ami nagyon hasonlít az állatok elmeállapotához.



Nincsenek megjegyzések: