2012. augusztus 22., szerda

Jóga vs Tantra

Többen feltették már nekem a kérdést, hogy mi az a Tantra, és hogyan kapcsolódik a jógához. Nos, nem vagyok olyan nagy Tantra-szakértő. Azt látom, hogy sokan visszaélnek ezzel a fogalommal, és pusztán a szexuális vágyaik kielégítését csomagolják ezzel ezoterikus spiri-köntösbe, ami minden bizonnyal félrevezető lehet. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szexualitás egy olyan őserő, amelyet minden spirituális hagyomány, közte a Hindu hagyomány is elismer, a Tantra pedig alapvetően a megvilágosodás elérésére használja ezt az őserőt. Az alábbi cikkre bukkantam Oshotól, ami talán az én találgatásaimnál pontosabban adja vissza a Tantra módszerének és látásmódjának lényegét, ugyanakkor persze nem jelenteném ki, hogy mindenben egyetértek vele:

"Mi a különbség a tradicionális jóga és a Tantra között? Ugyanaz-e a kettő?"

A Tantra és a jóga alapvetően különbözik. Ugyanazt a célt érik el, viszont az útjaik nem csak hogy különböznek, de ellentétesek is. Ezt nagyon világosan meg kell érteni. A jóga folyamata egy módszertan, egy technika is egyben. A jóga nem filozófia, csakúgy, mint a Tantra, a jóga a cselekvéstől, módszertől, technikától függ. A gyakorlás a jógában levéshez vezet, de a folyamat más. A jógában küzdeni kell, ez a harcosok útja.


A Tantra útján egyáltalán nem kell küzdeni. Ehelyett élvezni kell, de tudatosan. A jóga a tudatos elnyomásról szól, a tantra a tudatos élvezetről. A Tantra azt mondja, hogy bármi is vagy, a végső cél nem ellentétes vele. A fejlődés növekedést jelent, kinőheted magad a végső céllá. 

Nincs ellentét közted és a valóság között. A valóság része vagy, ezért nincs szükség küzdelemre, konfliktusra vagy a természeted megtagadására. A természetet fel kell használni, azt kell felhasználnod, ami vagy, arra, hogy túljuss rajta. A jógában viszont küzdened kell önmagaddal ahhoz, hogy túljuss rajta.

A jógában a világ és a Móksa, a felszabadulás - vagyis te, ahogy most vagy, és te, ahogyan lehetnél - ez két ellentétes dolog. Nomd el, győzd le, semmisítsd meg azt, ami vagy, hogy az lehess, aki lehetnél. A jógában a túllépés a halál. Meg kell halnod, hogy a valódi éned megszülethessen.

A tantra szemszögéből nézve a jóga mélységes öngyilkosság. Meg kell ölnöd a természetes énedet - a testedet, az ösztöneidet, a vágyaidat, mindent. A tantra azt mondja, hogy fogadd el önmagadat úgy, ahogy vagy. A mély elfogadásról szól. Ne teremts szakadékot önmagad és a valóság, a világ és a Nirvána között.

Ne hozz létre szakadékot! A Tantrában nincs szakadék, nem kell meghalni. Nem szükséges meghalnod ahhoz, hogy újjászüless, csak felül kell emelkedned, a felülemelkedéshez használd önmagadat. Példéául ott van a szex, az alapvető energia, amin keresztül, amivel születsz. A tested és a lényed minden sejtjét átjárja a szexualitás, így az emberi elme a szex körül forog. A jógában közdened kell ezzel az energiával.

A küzdelem közben egy másik központot hozol létre önmagadon belül. Minél többet küzdesz, annál inkább belekerülsz ebbe a másik közpotba.Akkor nem a szex a központ. A szex elleni küzdelem - persze, tudatosan - egy újabb központot hoz létre benned, új hangsúlyt, új dolog kristályosodik ki. Akkor nem a szex lesz az energiád. A szex elleni küzdelem alkotja majd az energiádat. Új energia és új központ jön létre. 

A tantra esetében a szex energiáját kell használni. ne küzdj ellene, hanem alakítsd át. Ne tekintsd az ellenségednek, barátkozz meg vele! A te energiád. Nem gonosz, nem rossz. Minden energia semleges. Használhatod a magad érdekében, vagy magad ellen. Blokkot csinálhatsz belőle, akadályt, vagy lépcsőfokot. Lehet használni. Ha helyesen használod, akkor a barátod lesz, ha helytelenül, akkor az ellenséged. De igazából egyik sem. 

Az energia egyszerűen semleges. Ahogyan az átlagember használja a szexet, az ellensége lesz, elpusztítja, mert elenyészik benne. A jóga ellentétes álláspontra helyezkedik, szembehelyezkedik a közönséges elmével. A közönséges elmét elpusztítják a  saját vágyai, ezért a jóga azt mondja, hogy szűntesd meg a vágyakat, válj vágyak nélkülivé. Küzdj a vággyal, és hozz létre magadban egy vágyak nélküli közeget.

A Tantra azt mondja, hogy légy tudatos a vágyról, ne bocsátkozz küzdelembe. Add át magadat a vágynak teljes tudatossággal, és amikor ezt teszed, akkor túllépsz rajta. Belemerülsz, de mégsem vagy benne. Keresztülmész rajta, de kívülálló maradsz. 

A jóga vonzónak tűnik, mert a jóga a közönséges elme ellentéte, ezért a közönséges elme meg tudja érteni a jóga nyelvét. Tudod, hogyan pusztít el a szex, hogyan pusztított el a múltban, hogyan keringsz körülötte, mint egy rabszolga, egy bábu. Ezt tapasztalatból tudod. És amikor a jóga azt mondja, hogy küzdj ellene, akkor azonnal megérted a nyelvét.

Ez a jóga könnyű vonzereje. A Tantra nem tud ilyen könnyen vonzó lenni. Nehéznek tűnik: Hogyan engedjünk a vágynak, anélkül, hogy magával ragadna? Hogyan legyünk jelen a szexuális aktusban tudatosan, teljes tudatossággal? A közönséges elme megriad ettől. Veszélyesnek tűnik. Nem maga a szex veszélyes, hanem az teremti a veszélyt, amit a szexről tudsz.

Ismered önmagadat, tudod, hogyan tudod becsapni önmagadat. Nagyon is jól tudod, hogy az elméd csal. Átadhatod magad a vágynak, a szexnek, bárminek, és becsaphatod magad, hogy teljes tudatossággal teszed. Ezért érzed a veszélyt. A veszély nem a Tantrában van, a veszély benned van. És miattad vonzó a jóga, a közönséges, szexuálisan elnyomott, szexre kiéhezett, szexfüggő elméd miatt. 

Mivel az átlagember szexualitása nem egészséges, a jóga vonzó a számára. Ha jobb lenne az emberiség, egészséges - természetes, normális - szexualitással, más lenne a helyzet. Nem vagyunk normálisak és természetesek. Teljesen abnormálisak, egészségtelenek, igazából őrültek vagyunk. De mivel mindenki ugyanilyen, sohasem érezzük ezt."

Nos, lehet vitatkozni vagy felháborodni, én azonban rámutatnék arra, hogy a két út, vagyis a jóga és a Tantra inkább csak az elején tűnik különbözőnek, vagy éppenséggel ellentétesnek, a legmagasabb jógában a szexualitás önzetlen szeretetté nemesedik, és így tapasztalja meg a lélek önnön gyönyörteli természetét. Hogy ezt ki-ki a küzdelmen vagy az elfogadáson, vagy esetleg mindkettőn keresztül képes a teljes tudatosság szintjére emelni, ehhez mélyen magunkba kell néznünk, és őszintén keresnünk kell a számunkra járható utat. Minden lélek egyéni, mindenkinek egyéni útja van, de a cél ugyanaz, és előbb-utóbb mindenki eléri a célt. 

Nincsenek megjegyzések: