2012. augusztus 28., kedd

Szarvángászana változatok

 Egy kiegészítés Gregor Maehle Astanga-könyvéhez:

Megjegyzések: A szarvángászanát az ászanák királynőjének nevezik, míg a sírsászanát az ászanák királyának. Krishnamacharya szerint a szarvángászana az ászanák szíve, míg a sírsászana az ászanák feje. Azt is megemlíti, hogy szalamba (megtámasztott) és niralamba (támaszték nélküli) változata is van, mindegyiknek két fajtája. A szalamba szarvángászana másik változatában a kezekkel valószínűleg nem a lapockákat támasztjuk, hanem a hátunk mögött a talajon támaszkodunk velük, vagy össze is kulcsoljuk őket, mint a halászanában (ekepózban). A niralamba (támaszték nélküli) szarvángászana két változatában a karokat vagy a fülünk mellett kinyújtva a talajra helyezzük, vagy felemeljük a törzs mellé, mint a szamaszthitiben. Ez utóbbi kettő esetén nagyon jól kell tudni egyensúlyozni a vállakon, és a törzs izmai segítségével megakadályozni a lábak előredőlését a fej irányába, valamint a gerinc begörbülését. Mindkettő haladó változat, a képen BKS Iyengar végzi a pózokat.

Térjünk vissza a szalamba szarvángászanához. A könyököket közelítsük egymáshoz, és a tenyereket vigyük a lapockák felé. A tenyértöveket is támasszuk a hátunknak, ne csak az ujjtöveket. Én vízszintes talpakat szoktam javasolni, mert a sarkakkal történő nyújtózkodás felfelé elősegíti a törzs kiegyenesítését. A leggyakoribb hiba ugyanis az, hogy a medencét hátraengedjük a könyökök irányába, a lábfejeket pedig előre, a fejünk fölé. Ez a póz inkább a viparíta-karaníra emlékeztet, míg a szarvángászanában a csípő, térd és a boka is egyaránt pontosan a váll fölött van, így a törzs és a lábak is teljesen függőleges vonal mentén helyezkednek el. Ezt azáltal érhetjük el, ha a sarkunkkal és az ülőcsontokkal felfelé nyújtózkodunk, miközben a lapockákat próbáljuk elemelni a tenyereinktől, és a mellkasunkat az állunkhoz közelítjük. 

A pózban természetesen aktiválódik a dzsálándhára bandha (torokzár), amit a torkunk tövénél levő izmok behúzásával fokozhatunk. Ez védelmet ad a nyaki gerinc-csigolyáknak, mert lehetővé teszi a nyaki gerinc-szakasz nyújtását is. Én nem szoktam ahhoz ragaszkodni, hogy a nyak ne érjen a talajhoz, viszont valóban nem ajánlott erősen nyomni a nyakunkat a talaj felé. Ugyanakkor a tarkó talajba nyomását sem ajánlom, főleg nyaki porckorong-panaszokkal rendelkezőknek, mivel ilyenkor a csuklyásizom aktiválódik, és összehúzza a nyaki csigolyákat. A legjobbnak azt tartom, ha a súlypont a vállunkon marad, esetleg részlegesen a könyökünkön, és a nyakunkat ellazítva tudjuk tartani, esetleg még nyújtjuk is egy kicsit a fejtető felé. A nyaki gerinc panaszaival rendelkezőknak azonban valóban érdemes megmagasítaniuk a vállat és a könyököt pokróccal, mivel így szinte teljesen tehermentesíthető a nyak és a fej.

A szarvángászana a vérkeringés megfordításán túl a fejben lévő mirigyek (agyalapi és tobozmirigy) vérellátását és működését is serkenti, ezért számolnak be megfiatalító és tudatfejlesztő hatásáról azok, akik rendszeresen és hosszasan gyakorolják. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a póz a pajzsmirigy működését is serkenti, égy olyanok esetében, akik hajlamosak a pajzsmirigy-tóltengésre, vagy akármilyen pajzsmirigy-problémájuk van, a mértékletes gyakorlás vagy a pokróc alkalmazása javasolt. Általában napi huszonöt légzésig kitartva a pózt a legtöbb embernél nem tapasztalható jelentős módosulás a pajzsmirigy működésében, tehát ennyi ideig biztonsággal végezhető a póz.

A fenti két ellenjavallat esetén ajánlható a Viparíta-karaní végzése. Ebben a pózban csípőben hajlítjuk a lábakat, úgy, hogy a törzzsel 90 fokot zárjaban be, és hátraengedjük a medencét, hogy a törzs 45 fokban álljon a talajhoz képest. A lapockák helyett a keresztcsontot támasztjuk a tenyereinkkel. Ez a póz hosszabb kitartáshoz is ajánlott, bizonyos mudrákat és krijákat is ebben a testhelyzetben szoktak végrehajtani.

Nincsenek megjegyzések: