2012. augusztus 11., szombat

Úrdhva-dhanurászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Úrdhva-dhanurászana
(Felfelé fordított íjpóz)
Dristi: orrhegyre

Előfeltételek: K. Pattabhi Jois hangsúlyozta, hogy a gyakorlónak képesnek kell lennie végrehajtani az összes eddigi pózt, mielőtt belekezd az intenzív hátrahajlításokba. Elmagyarázta, hogy a koponya tövében található finom energiavezeték (nádí) megsérülhet, ha előkészítés nélkül fogunk bele a hátrahajlításokba.

Az előrehajlítások és a csípőnyitás teremti meg azt az alapot, ahonnan az összetettebb pózokba kezdhetünk. A Marícsjászana D, a szuptakúrmászana és a garbha-pindászana hozzák létre azt a core-erőt, ami szükséges, mielőtt elkezdjük az intenzívebb hátrahajlító gyakorlatokat, például a hátrahajlást hídba álló helyzetből.

Vegyük figyelembe, hogy az úrdhva-dhanurászana nem csak a Yoga-malából hiányzik, hanem más, az első sorozatot ismertető régebbi listákból is. Az úrdhva-dhanurászana felvétele az egyes sorozat pózai közé későbbi hozzáadásnak tűnik.

Szapta: belégzésre ugorjunk előre dandászanába, majd feküdjünk hanyatt.

Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a térdünket, és közelítsük a sarkunkat a fenekünkhöz. Helyezzük a talpakat párhuzamosan a talajra, csípőszélességben. Most helyezzük a tenyereinket a talajra a fejünk két oldalán, a középső ujjak legyenek párhuzamosak, és mutassanak a lábujjaink felé. Nyissuk szét az ujjainkat. A kilégzés végével együtt emeljük meg a törzsünket pár centire a talajtól.

Nava: Belégzéssel együtt folyamatos mozdulattal egyenesítsük ki a karjainkat és emeljük a törzsünket a levegőbe. Ne szívjuk be a levegőt, hanem lélegezzünk be könnyedén. Ne lökjük fel hirtelen a testünket, ami a vállizmok, a keresztcsont és a gerinc körüli izompólyák húzódását eredményezheti."

Nincsenek megjegyzések: