2012. augusztus 1., szerda

Vinyásza-iskola 5. rész

Nos, tételezzük fel, hogy már megy a lólászana, és a zsugor-kézenállás is, sőt, talán sikerült összekötni is a kettőt a hétfőn emlegetett második gyakorlattal, vagyis az előreugrásnál először felemeljük magunkat zsugor-kézenállásba, és onnan eresztjük le nagyon lassan a medencét lólászanába. 

1. Lólászana-csaturanga

A mai feladatunk a következő lesz: Lefelé néző kutyából előreugrunk zsugor-kézenállásba, és onnan lassan leeresztjük magunkat lólászanába, majd anélkül, hogy a lábaink a talajhoz érnének, visszaugrunk hátra csaturangába. Rendben, ez sem könnyű feladat, de meg lehet csinálni! A csaturangából felfelé és lefelé néző kutya, majd lehet újra próbálkozni. 10-15 ismétlés ebből is bőven elég, bár Ironon öttől is ki szoktak feküdni a fiúk, de én bízom bennetek! :-)

Ha valaki könnyítésre vágyik, akkor ugorjon zsugorba, lassan eressze le a medencéjét lólászanába, tartsa ki, és utána eressze le a lábait a talajba, és pihenjen meg egy pillanatra a keresztezett lábszárakon. A hátraugráshoz belégzésre emeljük vissza magunkat lólászanába, majd a medencét tovább emelve, és a lábakat hátra kitolva, érkezzünk meg kilégzésre csaturangába. De ne vigyük előbbre a kezeket, mielőtt hátraugranánk, ne rúgjuk el  magunkat a lábainkkal, és a kinyújtás folyamata közben se érjenek le a lábak a talajra, csak amikor már megérkeztünk csaturangába! 

2. Utthita-dandászana

A következő rávezető gyakorlat az utthita-dandászana, vagyis kiemelt botpóz. Üljünk le nyújtott, összezárt lábakkal, és pipáltassuk a lábfejet. Egyenes gerinccel döntsük előre a törzset 45 fokban, és helyezzük a tenyereinket a combközepek két oldalára! A törzs és a combok közötti szöget a bandhák segítségével megtartva, emeljük fel a lábainkat a talajról! A medence hátrafelé és fölfelé megy, és bandhából dolgozzunk, ne a péklapát-izmok fáradjanak el, miközben azon küszködünk, hogy a lábaink a levegőben maradjanak!

Ha a tenyerek a csípők mellett vannak, akkor sokkal nehezebben sikerül a póz, vigyük őket előbbre! Ha a sarkunk csak nem akar elemelkedni, akkor hagyjuk a talajon, és csak a medencét és a lábakat emeljük, de a medencét húzzuk hátrafelé, ne csak fölfelé. 10-20 légzéssel lehet kezdeni, a cél 50-100.

Nincsenek megjegyzések: