2012. augusztus 6., hétfő

Atomtámadás után

Kettő dolog van, ami bizonyosan túléli az atomtámadást. Az egyik a csótány, a másik pedig a hamburger. Épp a mellékelt képen ábrázolt paradoxonon gondolkodtam, miközben mai dinnyémet majszoltam. A zöldségek és gyümölcsök ugyebár nagyon érzékeny jószágok, még a kertésznek is sokkal több melója van vele, mint mondjuk a gabonákkal vagy a hüvelyesekkel. És amikor leszüreteli az ember, szinte azonnal el kell fogyasztani, különben megromlik. Én például hetente kétszer szoktam bevásárolni a piacon, de a hűtőszekrényben is csak két-három napig állnak el. Mégis úgy tűnik, hogy a friss, feldolgozatlan, és nagyon könnyen romlandó élelmiszer sokkal könnyebben megemészthető, és sokkal egészségesebben tartja a szervezetet, mint az agyonfeldolgozott, adalékanyagokkal teletömött és szanaszét tartósított csipszek, sütik, hamburgerek és felvágottak. 


Egy hamburger egy év múlva is majdnem ugyanúgy néz ki, mint újkorában, és a bogarak meg a parányi mikroorganizmusok meg sem támadják, mert tudják, hogy emészthetetlen. Az ember viszont fenntartás nélkül dobálja magába, az agyontartósított és -vegyszerezett élelmiszerek hatására viszont nem hogy egészségesebb és hosszabb életű lenne, inkább a betegségeknek ad táptalajt a sok emészthetetlen mérgező anyaggal, amit a szervezetébe bevisz. Az autoimmun betegségek, allergia, daganatok, metabolikus szindróma és még sorolhatnánk napestig a már-már népbetegségnek számító nyavalyákat, amelyek a legtöbb "civilizált" országban szerepelnek a tíz vezető halálok között, mind-mind javarészt az emészthetetlen ételek fogyasztásának és a mozgáshiányos életmóndak köszönhetők.


Éppen ezért nem elég minden nap jógázni, bár ez kétségkívül egy jelentős lépés az egészségünk visszaszerzése és megtartása érdekében. Krishnamacharya arra is felhívja a figyelmet, hogy a megfelelő minőségű vegetáriánus táplálékok fogyasztása nagyon fontos, kóülönben nem érvényesülnek teljes mértékben a gyakorlás kedvező hatásai. Egyenesen úgy fejezi ki magát, hogy a nagy pocak a halál lakhelye, és az ashtanga gyakorlása által még a legkövérebb ember is megszabadulhat tőle, ha elég kitartó, és odafigyel az étkezésére.


Persze a hatha-jóga irodalom elsősorban az édes ételek és a szénhidrátok, valamint a tejtermékek fogyasztását javasolja, ami egy túlsúlyos ember esetében nem lenne túl hatékony. Én ezt némileg módosítottam: zöldség, gyümölcs, tejtermék, olajos magvak és hüvelyesek fogyasztását szoktam javasolni. Mindenesetre az vitán felüli, hogy jobban tesszük, ha az agyonfeldolgozott és tartósított élelmiszereket egyszer és mindenkorra kizárjuk az étkezésünkből, mert a hamburger ugyan túléli az atomtámadást, mi azonban még békeidőben is mértéktelen szenvedésnek nézünk elébe, hacsak nem veszünk érzékeny búcsút tőle.

Nincsenek megjegyzések: