2012. augusztus 29., szerda

Halászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Halászana
(Ekepóz)
Dristi: Orrhegyre

Astau: Kilégzésre lassan engedjük le az egyenes lábakat a szarvángászanából a talajra a fejünk mögött. Ezt csak a csípőhajlítás által tegyük, ne görbítsük a hátunkat. Ha a lábaink nem érnek a talajra, mivel a hamstringek túlzottan kötöttek, tartsuk a lábfejeket a levegőben. A merevebb gyakorlók esetében, főleg, ha alulfejlettek a hasizmaik, a hát egyenesen tartása, miközben a lábak súlya is ránehezedik, rendkívüli terhelést jelenthet a pockorongok számára. Ha erőltetjük a lábak leeresztését, akkor még porckorong-sérvet is okozhat.

Nyújtózkodjunk az ülőcsontokkal a mennyezet felé. Könnyedén érintsük a lábainkat a talajhoz, a súlyuk java részét a hátunkkal tartva. Húzzuk felfelé a térdkalácsokat. Eleinte pipáltathatjuk a lábainkat, hogy elérjük a padlót. Később viszont, ha már megy a póz, akkor spicceljünk a pózban. Kulcsoljuk az ujjakat, egyenesítsük ki a karokat, és húzzuk a karjainkat a padló felé. Emeljük fel az összes nyaki csigolyát a padlóról. Használjuk az uddíjána bandhát a levegő szétosztására a mellkasban."

Megjegyzések: Abban az esetben, ha a lábak nem érnek le a talajra, alájuk tehetünk néhány jógablokkot. Ez olyankor is előfordulhat, ha a gyakorló túlsúlyos, és a lábak lefelé erőltetése a talaj felé megnehezíti számára azt, hogy lélegezni tudjon a pózban. Én mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy pipáltassák a lábukat, és úgy végezzék a pózt. Ez nem csak az achilles-ín és a hamstring nyújtását segíti, hanem a lábujjakkal a fejünk felé lépkedve elősegíthetjük a gerinc kiegyenesítését, ha véletlenül hátrabillenne a keresztcsont a lábak felé. A sarkunkat egyidejűleg nyújtsuk a talaj felé, az ülőcsontokat pedig a plafon felé. A derekunkat egyenesítsük vissza a hosszanti hátizmok megfeszítése által. Ez olyan mozdulat, mintha homorítani akarnánk az ekepózban. A vállak és az ülőcsontok között teljesen függőlegesnek kell lennie a hátunknak.

Nincsenek megjegyzések: