2012. augusztus 19., vasárnap

A hátrahajlítás mélyítése

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Hogyan érhetjük el ezeket a mozgásokat:

Tartsuk fenn  azoknak az izmoknak a támogatását, amelyek a pózba vittek (a hát feszítőizmai, a vállak hajlítóizmai, a csípő feszítőizmai és a láb hajlítóizmai), és utána aktiváljuk az antagonista izmaikat, hogy mélyebbre tudjunk menni a pózba. Ahhoz, hogy aktiváljuk a nagy mellizmot a mellkas és a hónaljak megnyitása érdekében, toljuk a mellkast a karjainkkal a matrac vége felé. Ezzel a mozdulattal a szegycsontot a csuklók fölé tudjuk vinni, vagy akár azon túl is, ahogyan a hónalj és a mellkas megnyílik.

Most, anélkül, hogy kompenzálnánk, sétáljunk a tenyereinkkel a talpak felé. Ekkor feszítsük meg a négyfejű combizmot, mintha a csípőnket szeretnénk behajlítani. Ebben a pozícióban azonban a csípő nem tud hajolni, mert a csípőfeszítő izmok megakadályozzák. A négyfejű combizom ezért mélyen belazul, és a munkájával egyenesíti a lábakat. Használjuk ki a teret, amit azáltal nyertünk, hogy közelebb hoztuk a tenyereket a talpakhoz. Most álljunk lábujjhegyre, és emeljük a mellkast jó magasra a vállaink fölé. Ezt az újonnan szerzett magasságot megtartva, eresszük vissza a sarkainkat a talajra.

Most feszítsük meg a hasizmainkat, és a kapott összehúzódást használjuk arra, hogy az egész törzsünket magasabbra emeljük a plafon felé. A hasizmok aktiválásával tudjuk távolítani egymástól a tövisnyúlványokat. Most mélyítsük a hátrahajlításunkat úgy, hogy teret hozunk létre magunk alatt.

Végig figyeljünk oda arra, hogy a hónaljak, combok, térdek és lábfejek nem fordulnak ki. Nyújtsunk bele a négyfejű combizomba, és a test elülső oldalába.

Érezzük, ahogy a mellkas elülső részébe és a kulcscsontok alá belélegezve meglágyul és megnyílik a bordakosár. Az egész hátrahajlítás alatt a tekintet az orrhegyre irányul. Ez a drishti megvéd a nyak túlnyújtásától. Ahelyett, hogy hátravinnénk a fejünket, és a a kezeinkre néznénk, lógassuk le a fejtetőnket, és nyújtsuk a nyakunk hátoldalát.

Aktiváljuk a széles hátizmot, amely a nagy mellizommal együtt nyújtja a karokat. A széles hátizom arra is képes, hogy tehermentesítse a vállövet (mivel lefelé húzza a lapockákat). Ezzel a funkciójával a trapézizom és a levator scapulae izmok antagonistája. A lapockák lehúzása által a csuklyásizmok ellazulnak, a nyak és a felső hát pedig megnyúlik. A széles hátizom és a nagy mellizom együttes hatása széthúzza a háti gericszakasz csigolyáit. Ezáltal kidomborodik a mellkas, és meg tudjuk nyitni a szív mögötti gerinc-szakaszt."

Nincsenek megjegyzések: