2012. augusztus 21., kedd

Vigyázzállás vs Tadászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Egyes jóga-gyakorlók úgy állnak a szamaszthitiben kidüllesztett mellkassal, mintha katonai díszparádén lennének. A katonai vigyázzállásban ki kell emelni a mellkast előre, és szélesíteni kell, ami acélosítja a jellemet és megerősít. Ezt úgy érik el, hogy megkeményítik a szív mögötti területe, ami felkészít a küzdelemre. Anatómiailag ezt a trapézizom és a romboid megfeszítésével érhetjük el. A romboid izom közelíti a lapockákat.

A jógában a szív mögötti gerinc-szakasznak olyan nyitottnak kell maradnia, mint az égnek. Ha lezárjuk a szív mögötti területet, akkor arra fogunk koncentrálni, ami előttünk van, és le kell győzni. Ez a szoláris elme funkciója (amely a szúrja nádihoz, vagyis a nap-vezetékhez kapcsolódik). Ezzel szemben, a szív mögötti terület megnyitása lehetővé teszi azt, hogy lássuk: mindennek a közepén vagyunk, minden csak van, és nem szükséges legyőzni. Ez az állás a felfüggesztett elméhez kapcsolódik, ami akkor következik be, amikor a légzés belép a központi energiavezetékbe, amit a szívnek, az elme elpusztítójának is neveznek.

Ahhoz, hogy ebben a pózban nyitott maradjon a szív mögötti terület, el kell lazítanunk a romboidizmokat azáltal, hogy megfeszítjük az antagonista izmát, a serratus anteriort. Ez az izom nem részesül annyi becsületben, amennyit érdemelne. Ez az az izom, ami szélesíti a lapockákat, amikor a kezekben súly van. Ezért kulcsfontosságú izom a lefelé néző kutyában és a kartámaszokban is. Mindezekben a pózokban a lapockákat lefelé kell húzni (széles hátizom) és szélesíteni kell (serratus anterior).

A széles hátizom erőteljes munkájának van egy mellékhatása, méghozzá a karcsontok befelé fordítása. A hátizom a subscapularis és a teres major izmokkal együtt végzi ezt a munkát. A felkarcsont befelé fordulása miatt a hónaljak kifordunak oldalra, ami által a vállak felhúzódnak a fülekhez, és csökken a hátrahajlítás. Ezt a hatást az infraspinatussal lehet ellensúlyozni.

Figyelmeztetés: A hónaljak megfelelő beállítását egy képesített tanárnak kell megítélnie. Ha túlzottan csavarjuk kifelé a karokat, az krónikus gyulladáshoz vezethet a vállízületben, különösen azok esetében, akik akinek amúgy is kifelé fordul a karja.

Dasa: Lassan kilélegezve ereszkedjünk vissza. Nézzünk fel a plafonra, és engedjük le a tarkónkat a talajra. Ismételjük a nyolcadiktól a tizedikig tartó vinyászákat még kétszer, minden alkalommal mélyebben dolgozva a hátrahajlításban. Ezek befejezése után a hátrahajlítás melegítő, stimuláló hatását ellensúlyozzuk az előrehajlítás hűsítő, nyugtató hatásával."

Nincsenek megjegyzések: