2012. augusztus 12., vasárnap

A hídpóz és a gerincfolyadék


Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből

"Sok gyakorló hajlamos arra, hogy kifordítsa a lábfejét és oldalra vigye a térdeit, a combjait is kifordítva. Ezzel a négyfejű combizom és/vagy a psoas (horpaszizom) izmok merevségét kompenzálják. Ha kifelé forgatjuk a lábaink belső oldalát, több teret nyerünk anélkül, hogy hogy nyújtanunk kellene a csípőhajlító izmokat. Bár ez rövid távon eredményesnek bizonyulhat, hosszú távon feszültséget okozhat a keresztcsontban, ami derékfájdalmakhoz vezet. Ha kifelé forgatjuk a combokat, akkor aktiváljuk a csípőt kifelé forgató izmokat, amelyek közül az egyik, a piriformis (körteképű izom) a keresztcsonttól ered. Ha a piriformis begörcsöl a túlzott használattól, akkor a keresztcsont mozgékonysága az SI (szakoriliakális) ízületben megszűnik, és a keresztcsont helyzete megszilárdul.

A keresztcsont finom mozgása pumpaként szolgál, amely stimulálja a gerincfolyadék áramlását a gerincvelő védőrétegei között. Az agyunk is ebben a gericfolyadékban lebeg, amelynek az a feladata, hogy táplálja az agyat és a gerincvelőt, valamint védje úgy, hogy elnyeli a rázkódásokat.

A keresztcsont befeszülése nem csak a gerinccsigolyák mozgását akadályozza (dominó-effektus), hanem a létfontosságú gerincfolyadék áramlását is korlátozza. Ez minden téren nehézséget okoz, a napi teendőktől kezdve a meditáció finom tevékenységéig.

Ezt a hajlamot, hogy kifelé fordítsuk a combjainkat és a lábainkat, úgy lehet ellensúlyozni, ha befelé forgatjuk a combokat, amíg a lábak semleges helyzetbe nem kerültek. A combcsont befelé fordítását a tensor fascia latae (combpólyafeszítő izom), gracilis (karcsúizom), semitendinosus és semimembranosus (a két hamstring), valamint a gluteus minimus (kis farizom) végzi. Ezzel a lábtartással a csípőhajlító izmok (rectus femoris - egyenes combizom, és a psoas - horpaszizom) megnyúlnak, ami szükséges a valódi előrelépéshez a hátrahajlításokban. Ilyenkor a talp mind a négy pontja (a nagylábujj és a kislábujj alatti talppárna, a sarok külső és belső oldala) egyformán nyomódik a talajba.

A mellkas nyitása érdekében szintén meg kell akadályoznunk a kiforduló hónaljak általi kompenzációt. Ezt a felkarcsont kifelé forgatásával érjük el, amit az infraspinatus (lapockatövis alatti) izom hajt végre.

Azoknak az emlősöknek a gerince, amelyek nem két lábon közlekednek, vízszintesen helyezkedik el, mint egy asztal, és a négy végtag egyformán támogatja a négy sarkából. Álló helyzetben a medenceöv, a mellkas és a a vállöv védi a gerincet nem csak a támadóktól, de a túlzottan lelkes jóga-gyakorlóktól is. Az az egy terület, ami viszont gyanúsan védelem nélkül van, az ágyéki gerinc-szakasz. Mivel a derék a leghajlékonyabb rész, egy kezdő jól megnyomja, miközben próbálja „betörni” a hátrahajlítást.

Ehelyett lélegezzünk bele a kötött területekbe, vagyis általában a mellkasba és az elülső combba, lazítsuk el és szabadítsuk fel őket. Egyidejűleg támogassuk azokat a területeket, amelyek gyengék és lágyak. Ez általában a derék, amit a hasizmok erős fűzőjével kell védeni (külső és belső ferde hasizmok, valamint a rectus és transversus abdominis, vagyis az egyenes és a haránt hasizom). Ezen kívül a derék és a nyak már eleve, semleges helyzetben is természetes lordotikus görbületet alkot, és ha túlhúzzuk ezeket a területeket egy hátrahajlításban, az izomgörcshöz vezethet.

A felfelé néző kutyához hasonlóan, kultiváljuk a négy tartóoszlop, vagyis a karok és a lábak erejét. Ha a törzsünket már felemeltük a hátrahajlítás ívébe, akkor karok és a lábak erejével tudjuk följebb emelni a gerincet a levegőbe, miközben megnyújtjuk a törzsünket, és megszüntetjük a csigolyák közötti nyomást. Képzeljük el a gerincet úgy, mintha egy baldachin lenne, amelyet négy erős és szilárd oszlopon emelünk fel. Védjük a nyakunkat azáltal, hogy hosszabbítjuk, ahelyett, hogy rövidítenénk, és engedjük a fejtetőnket a talaj irányába nyúlni."

Nincsenek megjegyzések: