2012. augusztus 10., péntek

Kapcsolódj!

Újabb cikk az Elephant Journalból, illetve az én gondolataim a cikk kapcsán.

" A legtöbb bajunk a tévesen maradandónak tekintett dolgok iránti szenvedélyes vágyakozásnak vagy ragaszkodásnak köszönhető." - Dalai Láma.


A "jóga" szónak van egy olyan jelentése is, bár ezzel sokan vitatkoznak, ami "összekapcsolódást" jelent. Természetesen nem a téves anyagi azonossággal való összekapcsolódást értem ezalatt, hiszen az még senkit sem tett maradandóan boldoggá, sőt, sok esetben éppen hogy a "szétkapcsoltság" vagy "elszigeteltség" érzetét erősíti az, amikor az elménkkel, egónkkal, testünkkel azonosítjuk az önvalónkat. Ugyanakkor Patandzsali is leírja, hogy a megvilágosodott lélek szerves kapcsolatot tapasztal a saját önvalója és Isten, az univerzum, valamint minden teremtett lény között. Hát ez eléggé elvontnak tűnik. A cikk szerzője azonban ad néhány tippet arra vonatkozólag, hogy miként kapcsolódhatunk, miként csökkenthetjük önnön tudatunkban az elszigeteltség érzését.

Egy példával kezdi, ami jól érzékelteti ezt a jelenséget. A televíziózást én, és a cikk szerzője is egy olyan tevékenységnek tekintem, ami elszigetel a saját valóságunktól, és egy képzelt látványvilágba andalít, még ha a nézett műsor éppen egy olimpiai közvetítés is. Mégsem ugyanaz végignézni egy sportoló küzdelmét az aranyéremért, és az, amikor saját magunk fogunk valamilyen sporttevékenységbe. Ez utóbbi sokkal valóságosabb élményt nyújt, és mélyebben hat a tudatunkra, mint a közvetített képi világ. 

A szerző szerint korunk nemzedékének egzisztenciális dilemmája elsősorban metafizikai természetű - nevezetesen az elszigeteltség illúziója. Ez okozza az embereknek egyénileg is, és nemzetekként is a legtöbb szenvedést. Mit is jelent ez? Az elszigeteltség érzése azt okozza, hogy nem érezzük teljesnek önmagunkat. Az összes kütyü, okostelefon, tévé, filmek, számítógépek, videojátékok, az internet és a legújabb technológiai vívmányok mind-mind csak eltérítik a figyelmünket az életünket megváltoztatni képes igazságtól, hogy mi össze vagyunk kapcsolva minden mással.

A kulcs az örök kérdés: Kik is vagyunk valójában? határtalan lények vagyunk, akik sok mindent hisznek önmagukról és a világról. Az, hogy miként orvosoljuk az elszigeteltség állapotát, szintén a hiedelmeinktől és az rajtuk alapuló választásoktól függ. "Nem az vagyok, ami történt velem, hanem az vagyok, amit választok, hogy lenni akarok." - Carl Jung. A választás pedig ebből áll: Érezhetjük magunkat teljesnek, összekapcsolódva a világgal és magával az élettel, vagy maradunk, ahogy eddig, az elszigeteltségbe zárkózva és azt tekintve a végső igazságnak. Mi történik akkor, ha teljesnek érezzük magunkat? Ez egy határtalan érzés. Egyik pillanatról a másikra teljesen más jelentéssel tölthetjük meg a valóságunkat. Ez az új jelentés pedig új valóságot teremt.

Ha szeretnénk a változás részesei lenni, ideje felelősséget vállalni a goldolatainkért és a világról alkotott hiedelmeinkért, mivel ezek mindannyiunkat befolyásolnak. Minden kapcsolatunkat befolyásolja az, hogy mit hiszünk a kapcsolatokról. A világ megváltozik, amikor megváltoztatjuk a hiedelmeinket. Most pedig következzék a hat tipp, ami segít, hogy jobban érezzük a kapcsolatot.

1. Techno-detox. 

Tartsunk heti egy kütyü-és facebook-mentes napot! ne legyen se email, se internet, se számítógépek, se mikrosütő, se tévé, se rádió. Így egy kicsit közelebb kerülhetünk a valósághoz.

2. Merüljünk a természetbe!

A válaszokat, amiket keresünk, a természet tartogatja a számunkra. A természet pedig akkor az igazi, ha az ember nem nyúl hozzá. menjünk ki, a vadonba! Ússzunk az óceánban, másszunk fára, hegyre! Érezzük a napot a bőrünkön! Sétáljunk mezítláb és érezzük a nedves füvet a lábujjaink között! Ennél valóságosabb nem nagyon van.

3. Változtassuk meg a forgatókönyvet!

Sok ember csak álmodozik, vagy elképzeli a saját életét és benne másokét. Ha nem tetszik a valóság, akkor ne álmokat szőjünk, hanem változtassuk meg! felejtsük el mások hibáztatását a problémáinkért, de önmagunkat se hibáztassuk, ne keseregjünk a múlt felett! Engedjük el örökre a bűntudatot, szégyenérzetet, és írjunk egy olyan forgatókönyvet, amilyet szeretnénk! Bármi lehet belőlünk, amit elhatározunk. Ha kétségek gyötörnek, akkor találjunk ki valami jobbat, nagyobbat!

4. Érezd az egységet!

Amikor meditálsz, vagy csak elcsendesíted az elmédet egy-egy pillanatra, tágítsd ki a tudatodat, és kapcsolódj össze a világgal! Ha nem meditálsz, akkor tedd ugyanezt, miközben tömegközlekedsz, vagy a napi teendőidet végzed! ha nincs időd, akkor lopj el egy pillanatot, amikor érezheted, hogy kapcsolatban vagy mindennel és mindenkivel! Tartózkodj az értékítéletektől, amikor csak teheted!

5. Vállalj felelősséget a világra!

Amikor olyasmi történik, ami nem tetszik, akkor kérdezd meg: "Hogyan hoztam ezt létre?" Ez az élő elv Gandhi tanítása, miszerint légy az a változás, amit látni akarsz a világban. Ez mélyen összekapcsol bennünket, és biztosítja, hogy nem érezzük elszigeteltnek magunkat. 

6. Beszélj és cselekedj a szívedből. 

A szívünkön keresztül érezzük a kapcsolatot másokkal. Váltsuk át a fókuszt a fejünkből a szívünkre és nézzük meg, mi történik ezután.


Nincsenek megjegyzések: