2012. augusztus 7., kedd

Úrdhvamukha-pascsimóttánászana

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Úrdhva-mukha-pascsimóttánászana
(Felfelé néző előrehajlítás)
Dristi: Felfelé

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába, kilégzésre feküdjünk hanyatt.

Astau: Belégzésre emeljük a lábainkat, gördüljünk hátra, és érintsük a talajhoz a fejünk mögött. Ebben a pózban fogjuk meg a külső talpéleket, és spicceljünk. Nyújtsuk és egyenesítsük a gerincünket azáltal, hogy az ülőcsontokat a mennyezet felé emeljük. Húzzuk be az alhasunkat, és lélegezzünk mélyen a mellkasunkba. Kilégzésre hajlítsuk a gerincet, és guruljunk át a lábujjainkon, a lábfejeket is pipáltatva.

Nava: Belégzésre lökjük el magunkat a lábunkkal, és guruljunk előre, amíg el nem érjük az egyensúlyt az ülőcsontok mögötti pontokon egyensúlyozva. Ebben a mozdulatban több hamstring-hajlékonyságra, vagy több lendületre lesz szükség, mint az előzőben. Ismét emeljük a mellkast, vigyük hátra a fejünket, és állítsuk meg a belégzést, hogy elkapjuk az egyensúlyi pontot. Kilégzésre húzzuk a lábainkat a törzs felé, ezáltal csökkentve a rést közöttük. Mélyítsük a csípőhajlatot, spicceltessük a lábainkat, és nézzünk a lábujjainkra. Tartsuk ki a vinyászát öt légzésig. Kilégzésre engedjük el a lábainkat, de hagyjuk a levegőben, és helyezzük a tenyereinket a talajra.

Dasa: Belégzésre emeljük meg magunkat, és ugorjunk hátra, anélkül, hogy a lábaink a tajalhoz érnének.
Ékádasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Megjegyzések: Ez és az előző az ászana erősíti a nemi szerveket, és könnyíthet a vizeletürítési nehézségeken, amikor a vizelési ingert égető érzés kíséri. Ha helyesen gyakoroljuk az ubhaja pádángusthászanát, erősen és egyenesen tartva a hátat, akkor erősíti és stimulálja a három granthit (csomót). Ezek a Brahma Granthi, Visnu Granthi és Mahésvara Granthi. Lino Miele szerint a farokcsontokban helyezkedik el mindhárom csomó. Matthew Sweeney tradicionálisabb álláspontot ismertet: a Brahma-granthit a múládhárában, a Visnu-granthit a szívcsakrában, a Mahésvara-granthit pedig az ágjá-csakrában találhatóként írja le.

Nincsenek megjegyzések: