2012. augusztus 23., csütörtök

Híd és dropback

Egy kis kiegészítés Gregor Maehle Astanga-könyvéhez:

"Megjegyzések: Abban az esetben, ha a vállak kötöttsége vagy a karok gyengesége miatt nem vagyunk képesek elemelni a vállakat és a fejünket a talajtól a hídban, a következő helyettesítő pózt gyakorolhatjuk: Kandarászana (barlangpóz). Feküdjünk hanyatt, és a talpainkat húzzuk az ülőcsontokhoz. Fogjuk meg a két kezünkkel a bokánkat, és a vállakon támaszkodva emeljük meg a medencét, amilyen magasra tudjuk. Ha nem érjük el a bokánkat, akkor kulcsoljuk össze az ujjakat a derekunk alatt, és a kinyújtott karokat nyomjuk bele a talajba.

A következő rávezető póz a falnál végzett hídpóz. Tegyünk két jógablokkot vagy egy pár könyvet a fal mellé, és támaszkodjunk a tenyerekkel a blokk élére úgy, hogy az ujjaink a talajra merőlegesen álljanak, a tenyértő pedig a fal felé nézzen. Hajtsuk rá az ujjakat a blokk élére, majd nyomjuk ki magunkat, ellenőrizve, hogy a könyökök nem fordultak-e ki. Próbáljuk a könyökünkkel megérinteni a falat, majd az állunkkal, végül pedig a szegycsonttal. A lábfejekkel lépkedhetünk befelé a fal felé, de ügyeljünk arra, hogy a talpak és a térdek maradjanak párhuzamosan. Egyenesítsük a térdeket minél jobban, így aktiválhatjuk a négyfejű combizomot, és a fal felé nyomhatjuk a vállakat.

Hátrahajlítás és felállás hídból

A következő két gyakorlatot végezhetjük rávezetésképpen a hídból való felállásra és visszaereszkedésre. Miután a hídban már meglehetősen nyújtott állapotban vannak a karok és a térdek, elkezdhetjük előre-hátra hintáztatni a medencét, de törekedjünk arra, hogy ne ereszkedjen lejjebb a végpontokon. Belégzésre nyomjuk meg a medencét a combizmokkal hátrafelé, és nyissunk bele a vállakba. Kilégzésre toljuk előre a törzset a karokkal, és engedjük a csípőt nyílni, valamint az elülső combizmokat nyúlni. Közben a tenyerek és a talpak végig maradjanak a földön, és ha kilazult a csípő és a váll, közelebb is hozhatjuk őket egymáshoz. Megfelelő közelség esetén belégzésre nyomjuk hátra a medencét maximálisan a tenyerek felé, majd kilégzésre a tenyerekkel is kissé ellökve magunkat, toljuk előre a medencét, majd amikor már előbbre jár a talpaknál, a comb és a hasizmok segítségével egyenesedjünk fel.

A hátraereszkedés gyakorlásához álljunk csípőszélességű terpeszbe párhuzamos lábfejekkel, és támasszuk meg a derekunkat a tenyereinkkel. Belégzésre döntsük hátra a törzset, toljuk előre a medencét, és hajlítsuk a térdeket. A súlypontnak a talpak fölött kell maradnia. A tekintetünket vessük a mögöttünk levő falra, és vigyük lefelé, amíg meg nem pillantjuk a matracunkat. Amikor már a matrac közepét is látjuk, lassan kinyújthatjuk a karjainkat a fejünk fölé. Igyekezzünk nyújtva tartani a könyököket, párhuzamosan a karokat, és vállból feszítsük teljesen hátra őket. Ha megvan az egyensúly, és látjuk a matrac közepét, akkor ereszkedjünk lassan hátra, és a tenyereket tegyük le a matracra."

Nincsenek megjegyzések: