2012. augusztus 18., szombat

Csigolya-tövisnyúlványok

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Anatómiai fókusz: csigolya-tövisnyúlványok

Azon kívül, hogy hozzájuk kapcsolódnak az izomok, és erőkarként szolgálnak a gerinccsigolyákat mozgató izmok számára, a tövisnyúlványok, a hátsó hosszanti szalaggal együtt megakadályozzák a gerincoszlop túlnyújtását, és így védik a gerincvelőt. Ha csak a törzsegyenesítő izmok segítségével hajolnánk hátra, akkor a csigolyasípok hamarosan megakadályozzák a hátrahajlítást. Ha pedig erőltetjük a hátrahajlítást, hátfájdalmat fogunk érezni, ami arra figyelmeztet, hogy nem a megfelelő módszert használjuk. Ezt a szimptómát azáltal kerülhetjük el, hogy teret hozunk létre a tövisnyúlványok között a rectus abdominis és a pectoralis major segítségével.

Pectoralis major

A pectoralis major (nagy mellizom) a kulcscsonton, a szegycsonton és a szegycsonthoz közel eső bordákon ered. A felkarcsont elülső feléhez tapad egy lapos ín segítségével. Összetett tevékenységet végez. Nyugalmi helyzetben feszíti a felkart, és a középvonal felé húzza. Amikor a vállunk fölé emeljük a felkart, akkor a mellizom emeli. Amikor a kart oldalra emeljük, akkor a nagy mellizom előrehúzza (horizontális addukció). Közelíteni, távolítani és befelé forgatni is tud, a kar helyzetétől függően.

Mélyebb munka a hátrahajlításban

Ha felemeltük magunkat úrdhva-dhanurászanába, és úgy érezzük, hogy elértük a határunkat, csökkentsük a feszültséget azokban az izmokban, amelyek a pózba juttattak bennünket, és helyette aktiváljuk az antagonista izmaikat. A vállöv esetében ez azt jelenti, hogy ellazítjuk a trapézizmot és a deltoidot, és megfeszítjük a nagy mellizmot és a széles hátizmot. A törzs esetében lazítsuk el az erector spinae és a quadratus lumborum izmokat, és feszítsük meg a hasizmokat, különösen a rectus abdominist. A csípők esetében lazítsuk el a gluteus maximust, és feszítsük mag a psoas-t, a lábak esetében pedig lazítsuk el a hamstringet és feszítsük a négyfejű combizmot. Az ellentétes izmok ellazításának módszere a következő okok miatt fontos:

  • A hát nyújtóizmai összehúzzák és rövidítik a hátat. Ez fontos folyamat ahhoz, hogy a pózba jussunk, de megvannak a korlátai. Ha a hát íveltetése után is folytatjuk, akkor a mozdulat összehúzza a tövisnyúlványokat, ami megakadályozza a további hátrahajlítást.
  • Ezért ahhoz, hogy mélyebb hátrahajlítást hozzunk létre, meg kell nyújtanunk a gerincet és a hátunkat. Ezt a rectus abdominis, psoas és a nagy mellizom végzi, amelyik mind a törzs elején találhatók.
  • Amikor kinyomjuk magunkat a hátrahajlításba, főként az alsó háti szakaszon húzzuk össze túlzottan az izmokat, mivel ez a gerinc leghajlékonyabb része. A quadratus lumborumot a psoas és a rectus abdominis segítségével tudjuk ellazítani és nyújtani.
  • A jóga-gyakorlás kezdetekor sok gyakorló mellkasa egy fadobozhoz hasonlóan élettelen. A jógikus légzés és a hátrahajlítások elősegítik azt, hogy a bordakosár lágy és pulzáló legyen, ami biztosítja a mellkasban lévő szervek egészséges működését, és növeli a vitálkapacitást, vagyis a normális légzés során kicserélt levegő mennyiségét. A nagy mellizom használata által a mellkas felébred és megnyílik."

Nincsenek megjegyzések: