2014. június 2., hétfő

Total Body

Ez a neve annak az edzésnek, amit már rég ki akartam próbálni Sallai Ricsinél a 360 Gym Oktogonban. Az edzőterem a Mamaison Hotel alagsorában rejtőzik, az Izabella utca és az Andrássy sarkán. Egyszer már jártam itt Ricsinél egy kettlebell és deadlift-okításon. Most korábban érkeztem, így elbeszélgettünk Adrival, Ricsi párjával, aki pénteken 6-tól gerincjógát tartott a másik teremben, míg mi 4-en készültünk a Total Body-s WOD-okra. lenyomtam pár kör húzódzkodást azért bemelegítésképpen, de nem akartam túlzottan lefárasztani magamat az edzés előtt.

Megérkezett Ricsi is 6-ra, és elkezdtük a bemelegítést, Primal Move-mozdulatokkal. Amikor régebben magánedzésekre jártam Ricsihez, Ginastica Natural volt a bemelegítés, amiben jó sok gurulás volt, a brazil jitsusok szokták ezt használni amolyan átmozgató tornának. a Primal Move is hasonló, de egyszerűbb mozdulatokból áll, érdekes bemelegítés volt. 

Utána el is kezdtünk zúzni, guggolás és húzódzkodás volt az első WOD. progresszív súlyokkal kellett 5 ismétléseket tolni, nekem már a 60 kilóval csak három ment ki egyben. Vissza is vettem 55-re. Utána volt még két kör 50 kilóval, 8 ismétlés, és közötte mindig ugyanennyi húzódzkodás. Persze kipping nélkül csináltam. Akinek nem ment, az inverz evezést kapott, illetve volt egy leányzó, ő bellekkel guggolt a rúd helyett.

A WOD után pár perc pihenő, majd tíz perc farmerséta két 24 kilós kettlebellel, és amikor megvoltunk egy körrel, akkor öt fekvőtámasz volt a bellen. Nekem 20 vagy 21 kör jött össze tíz perc alatt. A végén letoltam magam SMR hengerrel, és még csináltunk egy fotót Ricsivel gyönyörű Hulk-freskójuk alatt. Utána már jött a következő csoport. Ricsiéknél az a hagyomány, hogy szombatonként van egy brutális közös edzés, legalább 3-4 WOD-dal, ami már hét elején ki van írva a táblára. Így mindenki tud lélekben készülni a kihívásra. 

Arra is kíváncsi voltam, hogy azok az edzők, akik elvégezték a CrossFit-oktatói tanfolyamot külföldön, miért hirdetik Cross Training meg egyéb neveken az óráikat. Erre Ricsi felvilágosított, hogy csak azok a termek reklámozhatják az óráikat CrossFit néven, akik kifizetik az évi 3000 dolláros licensz-díjat az amcsiknak, márpedig ezt itthon nem sokan teszik meg. A Total Body-óra is tulajdonképpen CrossFit edzés volt, bár úgy érzetem, hogy módszeresebben dolgoztunk, és inkább az erőfejlesztésen meg a helyes technikán volt a hangsúly, mint a hajtáson. Az edzésnek így is meglett a hatása, utána három napig úgy szédelegtem, mint az őszi légy. Némi izomlázat éreztem is a combomban meg a vállamban, de leginkább a letaglózottság érzése maradt meg, és hogy egész nap csak enni meg aludni akaródzott. Hétfőre azért úgy-ahogy összeszedtem magamat és már képes voltam letolni egy viszonylag normális edzést a játszótéren, bár a futásom még mindig egy kicsit öreges volt. A vasárnap reggeli jóga-gyakorlásomról inkább nem beszélek, mert régen volt az, hogy egyáltalán nem ment be a lábam a nyakam mögé, és most újra megismerkedtem ezzel az érzéssel.

Mindent összevetve az eddigi három kipróbált edzés közül ez volt a legfárasztóbb, tehát aki legényes munkára vágyik, annak érdemes beneveznie néhány Total Body-edzésre Ricsihez a 360 Gym Oktogon-ba.

Nincsenek megjegyzések: