2015. július 11., szombat

Pávanamuktászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:


          Pávanamuktászana 
(         szélkieresztő póz, tekintet az orrhegyen)

A pávanamuktászana az Agni-jóga sorozatban és egyéb klasszikus ászana-rendszerekben is előfordul, de általában hanyatt fekve gyakorolják. Ebben az esetben álló helyzetben fogjuk a két combunkat felváltva a hasunkhoz szorítani. Ezzel a pózzal masszírozzuk a vastagbél felszálló, illetve leszálló szakaszát, és egyensúlyozó póz lévén, az idegrendszert is tisztítjuk. A napüdvözletek és az uttánászana után következő öt póz az egylábas egyensúlyozó ászanák témája köré épül.

Végrehajtás

Belégzésre helyezzük át a testsúlyt a bal talpunkra, majd a jobb térdünket emeljük fel a mellkashoz, és kulcsoljuk át a karjainkat a térdünk körül. Ideális esetben a két könyökünket fogjuk tartani a kézfejeinkkel, és a combot rés nélkül a törzs jobb oldalához tudjuk szorítani. Ezzel masszírozó hatást fejtünk ki a vastagbélre, a májra és az epehólyagra is.

Kilégzésre egyenesítsük ki a gerincet, húzzuk hátra a vállakat és lefelé a lapockékat. Ezzel még jobban oda tudjuk szorítani a jobb combunkat a hasfalhoz. A jobb lábfej spiccel, a bal térdet tartsuk egyenesen. Hajtsunk végre tíz mély légzést a pózban, majd a következő kilégzésre bontsuk a kulcsolást és álljunk vissza tádászanába. Ismételjük meg a gyakorlatot ugyanígy a bal lábbal is. Ekkor a vastagbél leszálló szakaszát és a lépet masszírozzuk a bal combbal.

A gyakorlat hatásai:

A gyakorlat a vastagbél felszálló és leszálló szakaszát masszírozza
Szabályozza a gyomorsavtermelést
Jó hatással van a székrekedés, puffadás és gyomorégés állapotaira
Megszünteti a deréktáji fájdalmat
Növeli a csípő mozgékonyságát
Feszesíti és tonizálja a hasfalat, elősegíti a combok és csípők mozgékonyságát
Erősíti a bélperisztaltikát
Stimulálja a májat, az epekiválasztást és a lépet
Elősegíti a bélgázok eltávozását (innen a neve).


Ellenjavallatok: az egyensúlyozószerv betegségeinél támaszkodjunk neki valaminek a nagyobb stabilitás érdekében. Ez a további egyensúlyozó pózokra is vonatkozik. A térd sérülései esetében a térdhajlat alatt is kulcsolhatjuk a kezünket.

Nincsenek megjegyzések: