2017. április 20., csütörtök

A bídzsa-mantrák felfűzése a légzésre

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ha ezt sikerült elérni, itt az ideje, hogy hozzáadjuk a negyedik csakrát, a szív lótuszát (anáhata csakra), melyhez a levegő mantrája, a JAM tartozik. Itt már csak egyszer ejtjük ki mindegyik hangot. A szívcsakra a szív magasságában, a mellkas közepén található, és a szakrális, illetve a köldökcsakrához hasonlóan ez a csakra is a test hátulsó felszínéhez közelebb, a gerinc vonalában helyezkedik el. Belégzés közben mondjuk ki egyszer a LAM-ot a gátba, a VAM-ot egyszer a szakrális csakrába, a RAM-ot egyszer a köldökcsakrába és a JAM-ot egyszer a szívcsakrába. Kilégzés közben pedig ugyanezeket a szótagokat mondjuk ki fordított sorrendben, lefelé. Ezt is annyi ideig végezzük, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy tisztán létrejöjjön a kapcsolat a mantrák és az elhelyezkedésük között.

Ha ezt elértük, készen állunk arra, hogy elkezdjük gyakorolni az űr szótagját, a HAM-ot, és hozzákapcsoljuk a torokcsakrához (visuddha csakra). Belégzés közben mondjuk bele egyszer a LAM-ot a gátcsakrába, a VAM-ot egyszer a szakrális csakrába, a RAM-ot egyszer a köldökcsakrába, a JAM-ot egyszer a szívcsakrába, majd a belégzés végén a HAM-to egyszer a torokcsakrába. Kilégzés közben ugyanezt tegyük fordított sorrendben. Végezzünk el annyi kört, amennyire szükség van ahhoz, hogy a megfelelő sorrendben tudjuk kiejteni a hangokat anélkül, hogy összetévesztenénk a sorrendet. Lehet, hogy több napra is szükségünk lesz a gyakorláshoz, ha nehézséget okoz a szótagok helyes sorrendjének megjegyzése.

Ha ezt elvégeztük, készen állunk arra, hogy hozzátegyük az utolsó tő-mantrát, a szent ÓM szótagot, mely a harmadik szemhez (ágjá csakra) kapcsolódik. A többi csakrához hasonlóan az ágjá csakra sem a testünk elülső oldalához közel helyezkedik el, bár a neve erre utalna. A koponya közepén helyezkedik el, nagyjából a harmadik agylebeny közelében, egy gerincfolyadékkal teli nyílásban, melyet az agy fő kapcsolópályái és az agyi belső elválasztású mirigyek vesznek körül. A harmadik szem-csakra valójában nem egy csakra, hanem hat csakra összefüggő rendszere. De a jóga-meditáció kezdetén a kezdők számára nem segít, ha ennyire belemennek a részletekbe. Éppen ezért úgy fogunk cselekedni, mintha egyetlen csakra lenne az agyban, melynek középpontja a harmadik agylebeny területére esik.

Belégzés közben mondjuk bele egyszer a LAM-ot a gátcsakrába, a VAM-ot egyszer a szakrális csakrába, a RAM-ot egyszer a köldökcsakrába, a JAM-ot egyszer a szívcsakrába, a HAM-to egyszer a torokcsakrába, majd a belégzés végén egyszer az ÓM-ot a harmadik szem-csakrába Kilégzés közben ugyanezt tegyük fordított sorrendben. Így összeállítottuk a jóga-meditáció alapvető változatát, mely a csakrák elhelyezkedéséből és a hozzájuk kapcsolódó bídzsa mantrákból áll, miközben a csakrákat és a mantrákat is egy légzésciklus fonalára fűztük fel a szusumná mentén. Mivel ez csak az alapkeret, melyet a továbbiakban ki fogunk terjeszteni, azt javaslom, hogy napi 5-10 percben végezzük ezt a meditációt, legfeljebb egy órára kiterjesztve az időtartamot.

(Ha hosszabb ideig gyakoroljuk, különösen egy hosszabb ászana, krijá és pránájáma-gyakorlással egybekötve, az már konfliktusba kerülhet a családunk és a társadalom felé végrehajtandó kötelességekkel. Ezzel kapcsolatban további részletekért lásd a „Mennyit gyakoroljunk?” című részt a tizenkettedik fejezet végén.)"

Nincsenek megjegyzések: