2017. április 4., kedd

A csakrák lótuszainak iránya

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Nagyon fontos különbség abban, hogy csakrákként vagy padmákként (lótuszként) tekintünk az energiaközpontokra, az, hogy a lótuszok érzékenyek az irányra. Amíg él, a lótuszvirág felfelé fordul, a fény és a nap felé. Ha pedig elpusztul, akkor lefelé lóg. Hasonlóképpen, a finomfizikai testünk lótuszhoz hasonló energiaközpontjai mindig a nap, vagyis a Kundaliní felé fordulnak (Sat-csakra-nirúpana, 7 vers, Púrnánanda kommentárja). A spirituálisan szendergő állapotban lévő emberben a lótuszok lefelé fordulnak, és zártak, mint a lótusz rügyei. Ez azt a tényt képviseli, hogy ebben az állapotban a Kundaliní a legalacsonyabb energiaközpontban szunnyad. Szundaradéva Hatha-tattva Kaumudíja szerint a csakrákat felfelé kell fordítani a meditációban tett folyamatos erőfeszítéssel (25.2). A spirituális ébredés állapotában lévő személy esetében a padmák felfelé fordulnak, a felemelt Kundaliní irányába, mint ahogy a virág köszönti a napot.

Talán észrevehettük T. Krishnamacharya és más indiai tanítók fényképein, hogy nem teszik teljesen össze a tenyereiket üdvözléskor, hanem korsószerűen összeérintik az ujjaikat. Ez a szív nyíló lótuszét képviseli. Azt üzeni: „Bárcsak megnyílna a szívem lótusza!”

Amikor látjuk vagy vizualizáljuk a lótuszokat, mindig úgy kell látnunk őket, hogy felfelé fordulnak, a felemelt Kundaliní felé. Amit látunk, azzá válunk, a gondolat teremti meg a valóságot. Ha azt látjuk, hogy a lótuszok felfelé fordulnak, az húzóerőt fog gyakorolni a Kundaliníre, amely elősegíti a felemelését. A csakrák/lótuszok legtöbb képi ábrázolásán a szusumná mentén látjuk őket, előrefelé fordulva. Azért ábrázolják őket így, hogy belepillanthassunk a nyitott virágba, és lássuk a szirmok számát és az egyéb részleteket, például a jantrát. Azonban nem így kell vizualizálni őket, hanem oldalnézetben, úgy, hogy felfelé fordulnak, mintha a szusumná egy fonál volna, melyet az egyes virágok közepén húzunk át függőlegesen. A meditációban fölfelé, a koronacsakra felé fordulva kell vizualizálnunk a lótuszokat, mivel a célunk a Kundaliní felemelése a gravitáció ellenében."

Nincsenek megjegyzések: