2017. április 30., vasárnap

Pársva dandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Pársva dandászana (oldalsó botpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A pársva dandászana vagy pársva-bhudzsa-dandászana pozíció a pársva-koundinjászanához hasonló kartámaszból áll, mely közben a másik lábunkat a nyakunk mögött tartjuk.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy az egyik lábunk tittibhászana pozícióban van, a másikat pedig vigyük előre a karjaink között. Kilégzésre helyezzük el a jobb lábunkat a tarkónk mögött.
Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába, majd a karjaink között vigyük hátra a bal lábunkat, és támasszuk neki a jobb felkarnak. Hajlítsuk be a könyökünket, nézzünk az orrhegyünkre és végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre hozzuk vissza a lábunkat a két tenyerünk között.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A pózban a bal lábunkat a jobb felkarra támasztjuk, és a bandhák aktivációjával tudjuk fenntartani a stabilitást a kartámaszban. A póz felvételéhez a törzset ki kell fordítani jobb oldalra, de amikor benne vagyunk a pózban, a törzset enyhén visszafelé kell csavarni, hogy rajta maradjon a karunkon. A bal könyökünket a haladó verzióban a levegőben tarthatjuk, kezdetben viszont nekitámaszthatjuk a törzsünket a bal könyökünknek is.

Rávezető változatok

A póz végrehajtásához elengedhetetlen az ékapáda-sírsászana, valamint a csakórászana végrehajtásának képessége. Emellett gyakorolni kell a pársva-koundinjászanát is, majd e kettőből kombinálhatjuk össze a pózt. A gerincet elegendő mértékben ki kell egyenesíteni, valamint a fejünket hátra kell hajlítani ahhoz, hogy a lábunk a tarkó mögött maradjon a kicsavart helyzetben is. A póz gyakorlásához kezdetben megtehetjük azt, hogy az egyik lábunkat betesszük a tarkó mögé, a másikat pedig félig behajlítjuk, majd kifordulunk és a tenyereket a behajlított lábunk külső oldalán a talajra helyezve kiemeljük magunkat.

Egészségügyi hatások

Javítja az egyensúlyérzetet
Erősíti a vállakat, karokat és a hátat
Nyitja a csípőt
Tonizálja a lábakat
Fejleszti az önbizalmat és a belső erőt.


Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, illetve minden komolyabb térd-, gerinc- vagy nyaksérülés esetén kerülendő.

Nincsenek megjegyzések: