2017. április 1., szombat

A parivrittászana A gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

Ez egy aktív, dinamikus gyakorlat, mely a törzs hajlékonyságát minden irányban és szögben próbára teszi. Emiatt inkább vinyászának nevezhetjük, mintsem ászanának. Ahhoz, hogy el tudjuk sajátítani ezt a gyakorlatot, nagyon fontos, hogy a légzéssel együtt tudjunk mozogni, mivel a mellkas és a gerinc formája és mozgása szoros összefüggésben áll a belégzéssel és a kilégzéssel. Először az óramutatóval ellentétes irányba indulunk a viparíta-dandászanából, és ahogy a test kikanyarodik oldalra, kilélegzünk, majd a jobb lábunkkal átlépve a bal fölött elsétálunk lefelé néző kutya, vagyis inkább delfinpózig (mivel a fejünk végig fejenállásban van a talajon. Innen belégzésre tovább indulhatunk a jobb könyökünk körül a viparíta-dandászanába, és a bal lábbal átlépünk a jobb fölött, majd egyidejűleg a medencénket is fölfelé fordítjuk. Ez a mozdulat sokkal nehezebb, mint a kör első felében az átlépés és a medence lefelé fordítása. A könyököket igyekezzünk végig a talajba nyomva tartani, és nagyon óvatosan közelítsük meg e póz gyakorlását. Azt, hogy rendelkezünk-e a póz végrehajtásához elegendő hajlékonysággal törzsben és csípőben, egy tapasztalt tanárnak kell megállapítania. Ha a szükséges képességek még hiányoznak, akkor inkább a rávezető gyakorlatokkal kell próbálkozni. Ellenkező esetben a gyakorlat túlerőltetése a gerinc és a porckorongok sérüléseihez, illetve a törzs különböző izmainak húzódásához vezethet.

Rávezető változatok

A póz rávezető gyakorlatai a fejenállás, a sírsászana D (hátrahajlítással), illetve a viparíta-dandászana kétlábas és egylábas változatai. Mielőtt elkezdjük a mandalászana gyakorlását, sajátítsuk el a viparíta-dandászanába hátraereszkedést és visszajövetelt, ezt akár többször is ismételjük oda-vissza, hogy gördülékenyen menjen. Ezek után gyakoroljuk a viparíta-dandászanát gyertyapózból indítva, illetve az előre-hátra tiktakk-mozgást gyertyapózban. Utána gyakoroljuk a teljes kört jobbra és balra gyertyapózban. Ha ez megy, akkor nekikezdhetünk a kör gyakorlásához fejenállásban. Ehhez ideális esetben jó volna egy magasított körperem közepében fejenállni, mert azon könnyebben körbe tudunk sétálni, mivel kevesebb hajlékonyságot igényel. Utána fokozatosan csökkenteni kell a magasítás mértékét, amíg el nem érjük a talajszintet. Természetesen a legtöbb gyakorló számára ilyen lehetőségek nem adottak. Így a rávezető gyakorlatok után egyből a talajszinten kell megkezdeni a gyakorlást, és tegyük meg a kör akkora részét a lábainkkal a talajon, amekkorát tudunk, az oldalsó részeken pedig ugorjunk át. Az oldalsó hajlékonyság fejlesztéséhez az ardhacsandrászana (álló oldalra hajlítás) egy remek póz.

Egészségügyi hatások

Erőteljesen masszírozza a hasüregi szerveket
A fejtetőtől a lábujjakig terjedően minden izmot megnyújt
Stimulálja a nyirokrendszert és az immunrendszert
Fiatalítja a mellkas izmait és a tüdőt
Jó hatású asztma esetén
Javítja a vérkeringést és a pajzsmirigy-funkciót
Nyújtja és mobilizálja a csípőt és a gerincet
Megelőzi a csontritkulás és a porckorongsérv kialakulását (csak egészséges gerinc és csontsűrűség esetén alkalmazható).

Ellenjavallatok: A mandalászana egy nagyon intenzív gyakorlat, ezért a gyakorlónak minden tekintetben egészségesnek kell lennie. Fejfájás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, gerincproblémák, a csípőízület problémái, csontritkulás, hasi vagy lágyéksérvek, menstruáció és terhesség esetén kerülendő a póz gyakorlása.


Nincsenek megjegyzések: