2017. április 29., szombat

Bhudzsadandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Bhudzsadandászana (kar-bot póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A bhudzsadandászanával kezdődik az az öt pózból álló sorozat az Ashtanga negyedik sorozat lezárásaként, melyben az egyik lábunk a nyakunk mögött van. Utolsó előtti pózként ebbe még közbe van szúrva egy szamakónászana, de ettől eltekintve a többi póz hasonló mechanikára épül fel, mint a harmadik sorozat elején az ékapáda-sírsászanán alapuló különböző pózok. A „bhudzsa” szó kart jelent, míg a „danda” szó, ahogy már korábban is levezettük, botot jelent. A bhudzsadandászanában az egyik lábunkat a hátunk mögött nyújtva helyezzük el, mint a tittibhászana vagy a szúrja-jantrászana (napóra) pózban; a másik lábunkat pedig a tarkó mögé helyezzük. Mindezenközben az ülőcsontokon egyensúlyozunk, mint a dvipada-sírsászana A pozícióban. A nyújtott láb a vállunk mögött nyúlik az ég felé, mint a szannjászík (lemondott szerzetesek) kezében lévő danda, mely a lemondásukat és Istennel való összekapcsolódásukat jelképezi.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre tittibhászana pozícióba.
Astau: Kilégzésre húzzuk be a jobb lábunkat a törzs mögé, majd a bal lábunkat a tarkó mögé. Így a bal lábfejünk a nyakunk és a felfelé kinyújtott jobb lábunk közé fog kerülni. Helyezzük a tenyereinket imatartásba, egyenesítsük ki a gerincoszlopot, és végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A pózban erőteljesen nyitni kell a csípőt, és mint az ékapáda- vagy dvipada-sírsászanákban általában, a törzsizmok aktivációjával kell ellentartani a lábak előrehúzó erejének. A nyújtott lábunkban aktiválni kell a négyfejű combizmot, hogy egyenesen tudjuk tartani, a combhajlítót viszont igyekezzünk ellazítani. Egyensúlyozzunk az ülőcsontokon.

Rávezető változatok

Az ékapáda-sírsászana, valamint a dvipada-sírsászana gyakorlása által fejleszthetjük ki e póz alapját. Utána gyakorolni kell az összes olyan pózt, amelyekben az egyik láb a nyakunk mögött van, majd azokat is, amelyekben az egyik vagy mindkettő lábunk nyújtott állapotban a törzs mögött van. Ezek a tittibhászana, vaszisthászana, a napóra-póz és ezek különböző változatai.

Egészségügyi hatások

Elősegíti az idegrendszer irányítását.
Erős masszázst kap a napfonat és a mellékvesék, így erősödik a vitalitásunk.
Masszírozza a hasi és kismedencei szerveket.
Javítja az emésztő-, reproduktív és kiválasztószervek funkcióját.
Javítja a vérkeringést és a hemoglobin-szintet.
Elősegíti a szervezet méregtelenítését.
Erősíti az emésztési tüzet.
Kedvező hatással van cukorbetegség esetén.

Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, illetve minden komolyabb térd-, gerinc- vagy nyaksérülés esetén kerülendő.

Nincsenek megjegyzések: