2017. április 18., kedd

A bídzsáksarák elhelyezése

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"10a Gyakorlat: A bídzsáksarák összekapcsolása az elhelyezkedésükkel

A kezdők számára ezek az új mantrák néha zavarbaejtőek lehetnek. E jelenlegi gyakorlat arra szolgál, hogy össze tudjuk kapcsolni a szótagokat az elhelyezkedésükkel. Ha már ismerjük a tő-mantrákat, akkor ki is hagyhatjuk ezt a gyakorlatot. Egy kicsit tovább fogunk időzni mindegyik csakránál, de ha egyszer sikerült összekapcsolni a hangot és az elhelyezkedését, akkor ezt abbahagyjuk, és visszatérünk ahhoz, hogy mindegyik csakránál azonos időt töltsünk el.

Kezdjük a gyökércsakrával, és mondjuk bele a LAM bídzsáksarát (a szanszkrit „a” hang a magyarhoz hasonlít) a gát közepébe, abba a területbe, melyet össze szoktunk húzni a múla bandha (gátzár) közben. Ejtsük ki (mentálisan) a LAM-ot hatszor a belégzés, és hatszor a kilégzés közben. Ezt addig folytassuk, amíg ki nem alakul a kapcsolat a hanghullám és az elhelyezkedése között.

Ha ezt megtettük, adjuk hozzá a második bídzsáksarát (tő-mantrát). Belégzés közben mondjuk bele a LAM-ot háromszor a gátba, utána pedig haladjunk fölfelé kb. 5 centimétert és mondjuk bele háromszor a VAM-ot a keresztcsont közepébe. Ez a vízcsakra, a szvádhisthána elhelyezkedési pontja. Kilégzéskor először mondjuk ki háromszor a VAM-ot a második csakrába, utána pedig a LAM-ot háromszor a gyökércsakrába. Ezt addig folytassuk, amíg tisztán ki nem alakult a kapcsolat a két hanghullám és a nekik megfelelő energiaközpontok között.

A következő lépés a köldökcsakra hozzáadása és annak tűz-mantrája, a RAM. A szakrális csakrához hasonlóan, és a gyökércsakrától eltérően, a harmadik energiaközpont sem a test közepén helyezkedik el, hanem a hátulsó felületéhez közelebb, a gerinccel egybeesően. Ehhez csökkentsük le a bídzsáksarák számát csakránként kettőre. Belégzés közben mondjuk bele a LAM-ot kétszer a gátba, utána a VAM-ot kétszer a szakrális csakrába, és végül kétszer a RAM-ot a köldökcsakrába. Tegyük ugyanezt, csak fordított sorrendben kilégzéskor. Ebből is végezzünk el annyi kört, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy tisztán létrejöjjön a kapcsolat a mantrák és az elhelyezkedésük között."

Nincsenek megjegyzések: