2017. április 23., vasárnap

A jógadandászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Aktív elengedés technikája

Ahhoz, hogy a talpunkat a hónaljunkba tudjuk helyezni, a combot erőteljesen kifelé kell forgatni és hátrahúzni a combcsontot a törzs síkja mögé. Miután a talpunk a hónaljba került, igyekezzünk minél jobban ellazítani a csípő körüli izmokat, viszont egyidejűleg aktiváljuk a törzsizomzatot, hogy egyenesen tudjunk ülni.

Rávezető változatok

Az új elem ebben a pózban a talp elhelyezése a hónalj alatt. Erre többféle rávezető gyakorlatot is végezhetünk: Először kezdjük el dandászanában a jobb talpunkat felfelé húzni a bal kezünkkel a jobb kar belső oldala mentén. Amikor a talpunk már a felkar felső harmadánál jár, elkezdhetjük rácsukni a felkart a törzsünkre, és így még jobban tudjuk tolni a talpunkat a megfelelő irányba. Egy másik rávezető változat az, amikor ugyanezt hanyatt fekvésben gyakoroljuk. Mindkét esetben előfordulhat, hogy a karunk ereje nem elég a csípő körüli izmok ellenállásának leküzdésére. Ezért igénybe vehetjük egy partner segítségét, aki ülő helyzetben a saját talpával nyomja a külső talpélünket a hónalj felé, miközben húzza a karunkat. Természetesen a csípő körüli izmok fokozatos nyújtására oda kell figyelni, különben a túl sok erőltetés sérüléshez vezethet. Miközben a lábfejünk csúszik a hónalj felé, erőteljesen forgassuk kifelé a combunkat, és toljuk a talpunkat a talaj irányába anélkül, hogy kidőlnénk oldalra.

További rávezető gyakorlatok: Mindegyik csípőnyitó póz, illetve a láb-a-nyak-mögötti pózok. Fontos a csípő megfelelő nyitottságának elérése, különben térdsérülést kockáztatunk, ha erőltetjük a póz végrehajtását.

Haladó változat: szúpta-kandászana, melyet a 6. sorozatban fogunk gyakorolni. Ebben a pózban hanyatt fekvésben mindkét talpunkat egyszerre helyezzük a hónaljunkba. Ezt a pózt kartámaszban, vagy akár kézenállásban is végrehajthatjuk.

Egészségügyi hatások

Nyújtja a hát és a gerinc körüli izmokat, valamint a lágyékot, a belső combokat és a combhajlítókat
Nyitja a csípőt
Csökkenti a deréktáji feszültséget
Tehermentesíti a keresztcsontot
Lassítja a pulzust, nyugtatja az elmét, csökkenti a stresszt

Ellenjavallatok: Terhesség, menstruáció, magas vérnyomás, a csípő, térd és a boka sérülései, deréktáji fájdalom. Csak teljesen egyenes és függőleges gerinccel gyakoroljuk!

Nincsenek megjegyzések: