2017. április 22., szombat

Jógadandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


"Jógadandászana (Jógi-bot póz)
Dristi: hasztágrai (ujjhegyekre)

A jógadandászana arról a botról kapta a nevét, amit a jógik meditációs célra szoktak használni. A bot körülbelül olyan hosszú, mint a törzsünk a hónaljig, és a felső végén íves keresztléc van. A botot használhatjuk arra, hogy a hónaljunkat megtámasszuk vele. Ebben az esetben a bot által kifejtett nyomás megfordítja a nádík dominanciáját, ami hasznos lehet a nádí sódhana pránájáma, vagyis a váltott orrlyukú légzés gyakorlásánál. Ha például a jobb orrnyílásunk jobban szelel, akkor a jobb hónaljunk alá kell támasztani a jógadandát, és egy-két perc alatt az orrlyukak dominanciája megcserélődik. A bot továbbá használható a könyökünk megtámasztására is, hogy az orrlyukakat befogó sankha-múdrát fáradás nélkül tudjuk végezni egy hosszabb pránájáma-gyakorlás alatt is. A bot a mantra-meditációban is a segítségünkre lehet. Amikor a jógi egy mantrát ismételget, akkor egy malát (imafüzért tart az ujjai között. Annak érdekében, hogy a mala ne érjen a földhöz és könnyen tovább lehessen hajtani a szemeket, rátámaszthatjuk az alkarunkat a jógadandára, és így a mala a levegőben fog lógni, miközben mantrázunk. A jógadandászana pózban a lábfej és a lábszár tölti be a jógadanda szerepét.

A jógadandászana a következő csípőnyitó póz a negyedik sorozat befejező részében, és egyben jó előkészítő póz a további csípőnyitó pózokhoz, melyekben az egyik lábunkat a nyakunk mögött tartjuk.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászana pozícióba.
Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a jobb lábunkat, és a bal kezünk segítségével helyezzük a jobb talpunkat a jobb hónaljunkba úgy hogy a sarkunk előre nézzen, a lábujjak pedig hátra. A jobb tenyerünket helyezzük a jobb térdünkre, és igyekezzünk leereszteni a térdet a talajra. Közben a jobb egyensúly kedvéért a bal térdünket hajlítsuk be, és a talpunkat helyezzük a talajra. A bal karunkat támasszuk a bal térdünkre, és az ujjakat helyezzük csin-múdrába (a hüvelykujj a mutatóujjat érinti, a többi nyújtva van). Így mindkét lábunk jógadandászanaként funkcionál: a jobb talpunkkal a hónaljunkat támasztjuk, a bal térdünkkel pedig a bal felkarunkat. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Nava: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: