2017. április 2., vasárnap

Parivrittászana B

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Parivrittászana B (körforgás-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A parivrittászana B annyiban tér el az A-tól, hogy a forgást nem fejenállásban, hanem kézenállásban végezzük. Ez a változat, nyitott vállak és csípők esetén kevesebb mobilitást igényel a derék és a törzs izmai részéről, mivel az ívhez e két másik főízület is hozzátesz, és a törzsünk is messzebb van a talajtól. Viszont az alátámasztás kevésbé stabil, mint a fejenállás esetében.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyapózból ugorjunk fel kézállásba.
Astau: Kilégzésre ereszkedjünk hátra hídpozícióba, majd végezzünk el egy belégzést. Kilégzésre induljunk el az óramutató járásával ellentétes irányba a lábakkal, majd lépjünk át a jobb lábunkkal a bal felett és fordítsuk lefelé a medencét, végül érkezzünk meg lefelé néz kutyapózba. Belégzésre haladjunk tovább a kör mentán,majd a bal lábunkkal lépjünk át a jobb fölött, és fordítsuk felfelé a medencénket. A belégzés végére érkezzünk meg ismét hídpozícióba. Végezzünk el három kört az óramutatóval ellentétes irányba. Ezután végezzünk el három kört az óramutatóval megegyező irányba is.
Nava: Belégzésre emeljük ki magunkat ismét kézenállásba.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz

Aktív elengedés technikája


Mivel a törzs itt magasabban van, mint a parivrittászana A-ban, a törzs stabilitására is nagyobb szükségünk lesz, hogy fenntartsuk a pózt és a körmozgást. Ahogy fordulunk a törzzsel, fokozatosan kell ellazítani a felülre kerülő izmokat és egyidejűleg megfeszíteni az alul levőket, ami sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mint egy statikus póz kivitelezése.

Nincsenek megjegyzések: