2018. június 30., szombat

Csípőnyitó pózok

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

Csípőnyitó pózok
  1. Belégzésre emelkedjünk fel ülő helyzetbe, majd helyezzük a lábainkat gyémántpozícióba (a baddhakónászana azon változata, ahol a térdek 90 fokos szögben vannak behajítva). Félig döntsük előre a törzset (ardha-baddhakónászana A – öt légzés).
  2. Kilégzésre engedjük előre a törzset teljesen, a tenyereinkkel a földön nyújtózva előre (ardha-baddhakónászana B - öt légzés).
  3. Belégzésre emeljük a törzset, és hozzuk be a sarkainkat a gáthoz. Fogjuk meg a lábfejeinket (baddhakónászana C – öt légzés).
  4. Kilégzésre engedjük előre a törzset, és nyújtsuk a karokat előre (baddhakónászana D – öt légzés).
  5. Belégzésre emeljük vissza a törzset függőleges helyzetbe, és a tenyereinkkel támaszkodjunk a combok mögött a talajon (baddhakónászana E – öt légzés). Mindegyik pózban végezhetünk fél dzsálándhára bandhát (torokzárat).
  6. Kilégzésre fogjuk meg a lábfejeinket, és ismét tartsuk ki a pózt függőleges törzzsel (baddhakónászana C – öt légzés).
  7. Kilégzésre engedjük előre a törzset és ismét nyújtózkodjunk a karokkal (baddhakónászana D – öt légzés).
8-14. Belégzésre egyenesedjünk fel, szúpta vinyásza.
  1. Gördüljünk fel belégzésre, és kilégzésre nyújtsuk a lábakat széles terpeszbe. Támaszkodjunk a tenyereinkkel elől a talajon (upavista kónászana C – öt légzés).
  2. Belégzésre hozzuk ki a tenyereinket a bal láb két oldalára, majd kilégzésre hajoljunk rá a bal lábra (pársva-upavista kónászana – öt légzés).
  3. Belégzésre egyenesedjünk fel, majd kilégzésre sétáljunk előre középen a két tenyérrel, és hajoljunk mélyebbre, mint az előbb (upavista kónászana D – öt légzés).
  4. Belégzésre egyenesedjünk fel, majd kilégzésre nyújtózkodjunk ki a jobb lábunk fölött (pársva-upavista kónászana – öt légzés).
  5. Belégzésre egyenesedjünk fel, majd kilégzésre sétáljunk előre középen a két tenyérrel, és hajoljunk előre a lehető legmélyebbre (upavista kónászana D – öt légzés).
  6. Belégzésre egyenesedjünk fel, és emeljük a karjainkat a fejünk fölé (upavista kónászana E – öt légzés).
  7. Kilégzésre engedjük le a karjainkat, és helyezzük imatartásba a hátunk mögött (upavista kónászana F – öt légzés).
22-28. Szúpta vinyásza

Nincsenek megjegyzések: