2018. június 12., kedd

A pratjáhára jelentősége

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"1.3 Pratjáhára

A pratjáhára azt jelenti, hogy irányításunk alá vonjuk az indrijákat (érzékszerveket) és megakadályozzuk, hogy a szeszélyeik szerint vándoroljanak. 

A folyamatos, fenntartott gyakorlás által az összes indriját az irányításunk alatt tudjuk tartani. Az indriják ilyen jellegű kontrolljához rendelkeznünk kell egy bizonyos különleges erővel vagy képességgel. Nagyon könnyen szert tehetünk erre a saktira, egyesek számára mégis nagy küzdelem lehet. Erre az erőre az érzékek visszafogásával teszünk szert. Az, aki nem gyakorolja a pratjáhárát és hagyja, hogy az érzékeink a szeszélyeik szerint csapongjanak, és semmi erőfeszítést sem tesz arra, hogy az irányítása alá vonja őket, le fog gyengülni és a testi ereje is csökkenni fog. Az elméje csapongó és zavarodott lesz, az élete lerövidül és hamar eléri a halál. Ezért mindenkinek gyakorolnia kell a pratjáhárát és szert kell tennie erre a saktira, hogy az uralma alá tudja hajtani az érzékszerveit.

(A pratjáhára a meditációt előkészítő gyakorlat. Mivel az elménk két oldalról van rögzítve, felülről az intelligenciával (buddhi), alulról pedig az érzékszervekkel (indriják), mindkét vége felől kontroll alá kell hozni. Az intelligenciánkat a filozófia és a szentiratok tanulmányozása által tudjuk a transzcendenshez kötni, míg az érzékeinket azáltal, hogy tudatosan megválogatjuk az érzékszervi hatásokat, amiknek kitesszük őket. Öt tudásszerző érzékünk a látás, hallás, ízlelés, szaglás és a tapintás. Öt cselekvő érzékünk a kéz (munkavégzés), láb (helyváltoztatás), száj (beszéd), nemi szerv (szex és szaporodás) és a végbél (ürítés, anyagcsere). Mindegyik érzékszervet kapcsolatba hozhatjuk transzcendens érzéktárgyakkal, pl. templomi füstölő szagolása, megszentelt étel fogyasztása, szakrális szex stb., és ezáltal spirituális benyomásokat (szamszkárákat) hozunk létre az elménkben, ami pedig önmagában segíti a meditációs technikák gyakorlását. Az is fontos, hogy meditáció közben lehetőleg ingerszegény környezetben legyünk, azaz visszavonjuk az érzékszerveinket minden külső impulzustól, így az elmének nem kell foglalkoznia a bejövő impulzusok feldolgozásával, hanem befelé tud fordulni.)

Nincsenek megjegyzések: