2018. június 3., vasárnap

Csandra krama szülés után

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A szülés után fokozatosan kezdjünk bele a gyakorlásba, és fokozatosan építsük vissza a hasfal és a gáttájék erejét anélkül, hogy fölösleges feszültséget hoznánk létre ezeken a területeken. Kezdetnek a legtöbb álló póz megteszi, a hátrahajlításokat viszont óvatosan kell kezelni. Érdemes a hason fekvő hátrahajlításokkal kezdeni. A hídból hátrahajlítást és egyéb hasonlóan intenzív mozdulatokat eleinte kerülni kell. A Csandra krama guruló vinyászája hasznos lehet a központtal kapcslatos tudatosság fejlesztéséhez, a hanyatt fekvő pózok pedig a csípő, gerinc és keresztcsont körüli feszültség oldásához hasznosak. Fontos, hogy figyeljünk a testünk igényeire és annak megfelelően gyakoroljunk. használjuk a józan eszünket! A Csandra krama hasznos alternatíva lehet az Ashtangához képest, mivel maximális haszonnal, így tudjuk folytatni a gyakorlást a terhesség alatt és utána is. 

ha nem vagyunk biztosak benne, akkor konzultáljunk a jógatanárunkkal vagy orvos-szakemberrel. A Csandra krama eredeti változatában jóval kevesebb póz volt, mint a mai teljes sorozatban. A teljes sorozat ismertetése után fel fogjuk sorolni az alap (rövidített) sorozat pózait, is, mely kilenc fő pózból áll. Ezt akár kiegészítésképpen is gyakorolhatjuk az Ashtanga-sorozat mellett. Férfi és női gyakorlóknak egyaránt a hasznára válhat.

A Csandra krama sorozat egyes elemeit összekapcsolhatjuk vagy kiterjeszthetjük a Szimha krama (Oroszlán-sorozat, melyet szintén Matthew Sweeney fejlesztett ki, az Ashtanga második sorozat alternatívájaként azok számára, akik szeretnének túllépni az első sorozaton, de a második sorozat eredeti változata nehézséget okoz nekik). 

A Csandra krama erősítő hatású, és különösen erősíti a lábak és a csípők hajlékonyságát és vérkeringését. Mégis törekedjünk arra, hogy erőlködés nélkül sajátítsuk el. Ne vigyünk bele annyi erőt, mint egy Ashtanga-gyakorlásba, és ne erőltessük azokat a pózokat, amelyek fájdalmat okoznak, vagy meglévő sérüléseket, gyengeségeket fokoznak. 

Lazítsuk el a szemeinket és nézzünk lefelé, hogy az energiánk lenyugodjon és lágyabb legyen. Tartsuk fenn a figyelmünket, hogy ne váljunk lustává és dekoncentrálttá a pózokban. Próbáljunk csendesen és lágyabban lélegezni, mint az Ashtangában. A tipikus uddzsájí légzés ennél jobban hevít és stimulál. Akkor is, ha a teljes sorozatot végezzük, és akkor is, ha módosítjuk vagy rövidítjük, gyakoroljunk lassan, a pózokat akár tovább is kitartva, mint ameddig elő van írva. Krishnamacharya szerint öt-tíz percig is kitarthatunk egy-egy pózt, ha a teljes terápiás értékét szeretnénk megkapni. Kísérjük figyelemmel a holdfázisokat, és maradjunk együtt az áramlással.

Nincsenek megjegyzések: