2018. június 9., szombat

A teljes csandra krama sorozat

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A teljes csandra krama sorozat

Ez a csandra krama sorozat teljes változata, amelyet érdemes megismerni, mielőtt a módosított változatok gyakorlásába fogunk. A sorozat egyéni gyakorlásra való, egy vezetett óra keretein belül nem érvényesül a teljes potenciálja. A sorozat erőteljesen növeli a belső energiát más hatha-jóga sorozatokhoz képest, és a teljes végrehajtása a légzés ütemétől függően 90-120 percet vesz igénybe.

1. Kévala kumbhaka pránájáma

Helyezkedjünk el vírászanában, pontosabban vadzsrászanában. A térdek a talajon, üljünk az ülőcsontokkal a talpakon, zárt térddel és keresztezett nagylábujjakkal. Nyugtassuk a tenyereinket a térdeinken. Hunyjuk be a szemeinket és hajtsuk előre enyhén a fejünket. Lélegezzünk lassan ki-be az orrunkon keresztül. Lazítsuk el a hasfalat, az arcunkat és az állkapcsunkat. Enyhén szorítsuk össze a torkunk tövét, ezáltal finom hangot adva a légzésünknek - kezdjük el az uddzsájí pránájámát.

Általános szabályként csökkentsük minimálisra a túlzottan hangos légzést és a bandháktúlhangsúlyozását ebben a sorozatban. Törekedjünk az erőfeszítés nélküli gyakorlásra, és legyünk jelen ott, ahol most vagyunk, ahelyett, hogy egy jobb helyre törekednénk. Lélegezzünk lágyan és folyamatosan, és engedjünk el minden feszültséget a hasunkból. Engedjük bele magunkat teljesen a meditatív állapotba. Használjuk a hold-sorozat gyakorlását arra, hogy a tudatosság befogadó állapotát erősítsük. A csandra krama a belső önvalónkkal és energiánkkal kapcsolatos tudatállapot felé fog vinni, ami erőteljes, megvilágosító és mélyen relaxáló hatású. Lélegezzünk lassan és erőfeszítés nélkül öt-tíz percig, ha közben megáll a légzésünk, akkor hagyjuk felfüggesztődni, de ne erőltessük a légzésszüneteket. 

Fontos, hogy a csandra krama sorozatot relaxált elmeállapotban, befelé forduló éberséggel és tudatossággal kezdjük el, és nem túlstimulált idegállapotban, mert akkor a relaxáló és belső feltöltő hatásának jelentős része elveszik. Ezért hagyjunk elegendő időt magunknak a holdüdvözletek megkezdése előtt az elme és a légzés lecsendesítésére.

Nincsenek megjegyzések: