2018. június 2., szombat

Csandra krama a terhesség alatt

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A menstruáció első és második napja alatt, attól függően, hogy mennyire nehezen viseljük ezt az időszakot, módosíthatjuk vagy könnyíthetjük még a Csandra krama sorozatot is. Kezdhetjük például a csandra namaszkárával, majd kihagyhatjuk az álló pózokat és folytathatjuk az előrehajlításokkal, de az erősebb nyújtásokat, például a dzsánusírsászana A és C változatát szintén ki lehet hagyni. A vírászana sorozatból megcsinálhatunk annyit, amennyi jólesik, de lépjünk hátra lefelé néző kutyába mindegyik póz között. A lábak-a-falon sorozatot kezdjük a fél-málászana guggolással, de a tevepózokat kihagyhatjuk.

Ha terhesen szeretnénk gyakorolni ezt a sorozatot, akkor kerüljük az olyan pózokat, amelyekben összepréseljük a hasfalunkat. A pascsimóttánászanában helyezzük kis terpeszbe a lábainkat, és az összes előrehajlításnál elég, ha csak félig döntjük a törzset, nem kell teljesen ráfeküdni a lábainkra. A vírászanát és a hanyatt fekvő pózokat gyakorolhatjuk alátámasztással, és ugyanezt tehetjük a lábak-a-falon sorozat esetében is. Sok nő érzi azt, hogy a baba pozíciója és a plusz súly miatt leterhelődik a dereka, ezért ki kell kísérletezni, hogy az adott esetben milyen alátámasztásra lehet szükség. 

A terhesség három trimeszteréhez alkalmazkodva folyamatosan módosítsuk a gyakorlást. Ez függ attól, hogy mennyire ment a jóga, mielőtt terhesek lettünk, és hogy érezzük magunkat a terhesség közben. Ha erős és rendszeres volt a gyakorlásunk, akkor általában nem lesz gond abból, ha folytatjuk. A testünk már megszokta, így nem valószínű, hogy a gyakorlás miatt megszakadna a terhesség.  Az első trimeszter alatt ajánlott a gyakorlás korlátozása, és a nagyon haladó gyakorlatok kihagyása. Egyes nőknek teljesen ki kell hagyniuk a gyakorlást az első három hónapban az erős hányinger miatt. Érdemes kivárni, amíg megerősödik és letapad a magzat, különösen ha valamilyen veszélyeztető körülményt diagnosztizálnak. 

A második trimeszterben, főleg, ha megszűnik a hányinger, ráerősíthetünk a gyakorlásra, de maradjunk a már ismert, kipróbált pózoknál. A harmadik trimeszterben ismét csökkenthetjük a gyakorlást, amikor a hasunk már nagyon nagy és nehezebben tudunk végrehajtani egyes gyakorlatokat.

Nincsenek megjegyzések: