2018. június 5., kedd

A torok- és harmadik szem csakra

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"7. Visuddhi csakra

Ez a csakra a torok területén helyezkedik el, vagyis a nyak tövében, a szegycsont fölött, a két kulcscsont között, ahol egy középső ujjnyi mélyedés található. Ha a pránájáma ereje által ide juttatjuk és megtartjuk itt a csaitanját, megkapjuk aszvára vigjánamot (a hangok ismeretét). Ha a csittamot (a tudatot vagy finom fizikai testet) erre a csakrára tudjuk fókuszálni, az összes világi gondolat megszűnik (elveszítjük a külső tudatosságot), és képesek leszünk meglátni az isteni Paramátmát teljes dicsőségében az Önvaló fényén keresztül. Ha kontrollálni tudjuk a csitta mozgását és elérjük a csaitanja erejét ebben a csakrában a kumbhaka segítségével, akkor megszilárdulunk a fiatalosság és lelkesedés állapotában. Ezt a csaitanját elérve a krama által, megkaphatjuk ezeket az eredményeket a kívánt mértékben. 


(A visuddhi csakra az isteni törvény ismeretét adja, melyet a hang tudományán keresztül ismerhetünk meg a legjobban. A védikus mantrák és a bölcsek szóbeli közlései felnyitják a belső látásunkat, és amennyiben sikerül elcsendesíteni a külvilággal és az anyaggal kapcsolatos gondolatainkat, megvalósíthatjuk a Paramátmát, vagyis az immanens Istent, amint a teremtés minden egyes atomjában és azok között is jelen van, és irányítja a teremtést. Az önvalót egy átlátszó kristályhoz is hasonlítja Patandzsalí, mely ha teljesen megtisztult, akkor torzítás nélkül tükrözi isten és a világ (Isten káradása) valós természetét. Az Önvaló Isten minőségének tükröződése, az Egy, aki végtelenül sokra osztotta magát. A Paramátmá (Felsőlélek) és a dzsívátmá (egyéni lélekszikra) egyaránt Isten kiterjedése, de míg a Paramátmá egyszerre Egy, de mindenhol jelen van és teljes tudattal, tudással és erővel rendelkezik, addig a dzsívátmá tudata helyben, időben és tudásban, tudatosságban korlátozott, mindaddig, amíg meg nem világosodik.)

8. Ágjá csakra

Ez a csakra a két szemöldök között helyezkedik el. Ha fókuszálni tudjuk itt a csaitanját, akkor képesek leszünk mindenkit irányítani. Ha gyakoroljuk a pránájámát récsaka és a púraka mozdulatain keresztül a két orrlyukban található nádíban és az orrlyukakban tartjuk a lélegzetet, valamint keringetjük a prána vájut, az orrnyílások alatti nádík is megtisztulnak. Isteni ragyogásra teszünk szert, képesek leszünk látni az átmant és ezen áldás által képesek leszünk látni minden eseményt, ami a világon történik, anélkül, hogy megmozdulnánk. Az ágjá csakrában létrejövő csaitanja csitta vritti (életerő felhalmozódása) nagyban hozzájárul a hosszú élethez.

(Míg a visuddhi csakra az isteni hallás elérését tette lehetővé, az ágjá csakra a belső látás és távolbalátás képességét adja. Más források szerint az ágjá csakra felébresztésével kifejlődik az intuíciónk, vagyis észreveszünk rejtett összefüggéseket, a logikán túli sugallatokkal tudjuk megoldani a problémákat vagy megválaszolni egyes kérdéseket, és a jövőbe vagy a múltba is láthatunk az ágjá csakra segítségével. Patandzsalí az ágjá csakrán történő meditációhoz kapcsolja azt a képességet, hogy megismerjük mások gondolatait, illetve irányítani tudjuk azokat. Hozzá kell tenni, hogy az adott misztikus képességet úgy lehet a legjobban fejleszteni, ha kifejezetten a képesség megszerzésére koncentrálunk a meditáció, illetve a pránájáma gyakorlása közben. A legfontosabb eredmény azonban az ágjá csakra felébresztésekor a szaguna brahman, azaz Isten formával rendelkező aspektusának megismerése és megpillantása. Az ehhez vezető gyakorlatok a csandra és szúrja bhédana (egy orrlyukas) pránájámák, valamint a nádí sódhana (váltott orrlyukas) légzés.)"

Nincsenek megjegyzések: