2018. július 25., szerda

A szex öt szintje

A szexuális élmény már az állatvilágban és a növényeknél is megjelenik, legalábbis amikor kétnemű fajtáról van szó. Felmerült bennem a kérdés, hogy milyen archetipikus szinteken keresztül történik a szexuális élmény megélése az ember esetében, és nagyjából öt szintre tudtam osztani.

1. Testi szükséglet

A szexualitás legprimitívebb megélése a testi szükséglet formájában történik, vagyis az embernek szüksége van az evésre, alvásra és a szexre is. Néha verekedni is szeret, de az első hármat valóban mindenki műveli. Ezt a négy alapvető állati funkciónak is tekinthetjük egyben. Tehát ha a szexhez semmiféle érzelmet nem kapcsolunk, csak ki akarjuk elégíteni a nemi vágyunkat, és utána el is felejtjük, hogy kivel szexeltünk, akkor az első szintről beszélünk. A férfiaknál talán gyakoribb szükséglet a szex, a nők inkább arra vannak programozva, hogy érzelmi töltetet is kapcsoljanak a nemi aktushoz. Az ő esetükben tehát a fűvel-fával szexelés bizonyos belső lelkii igények megtagadásával vagy elveszítésével megy csak. Ezt nevezzük szemérmességnek egyébként.

2. Hatalom

A szexuális élet a hatalom gyakorlásának és kiterjesztésének eszköze is lehet. Ez abban az esetben történik, amikor például valaki egy anyagias, érdekkapcsolatban él vagy olyan viszonyba kezd átmenetileg, és lekötelezi vagy "megvásárolja" a partnerét valamilyen módin. Illetve a kodependens, manipulatív kapcsolatokban is megtörténik, hogy az illető elvárja, kizsarolja a szexet a partnerétől, nem pedig motiválja rá, hogy az önként és szeretetből szeretkezzen vele. Egy másik ember fölötti uralkodás, a személyes szabadságának elrablása a nemi erőszak, a szexre kényszerítés. Amellett, hogy az ilyen szexuális viszonyok negatív karmával járnak, a személyiségünben is a negatív tulajdonságokat erősítik, illetve az áldozatban traumát váltanak ki.

3. Fajfenntartás

Az emberbe, mint minden élőlénybe, genetikailag bele van programozva a továbbörökítés, a szaporodás ösztöne. Úgy tűnik, hogy az ember ebben felettébb sikeres is az állatokhoz képest, mert már 7,6 milliárdan lakjuk ezt a bolygót, miközben állatfajok százai tűnnek el évente, mert "eléljük" az élő környezetüket. A férfiakba, mint ahogyan a főemlősökbe is, inkább az van beprogramozva, hogy minél több nőt termékenyítsenek meg, míg a nőkbe az, hogy szüljenek gyereket. Persze a legjobban annak örülnének, ha az összes gyerekük egy férfitől születne, és az a felnevelésükben is segítene, de ez már olyan jellegű elkötelezettséget is igényel mindkét fél részéről, ahol a szexhez és a gyerekvállaláshoz felelősség, kötelességek is adódnak. Vagyis egy családi szituáció már számos lehetőséget ad a jellemfejlődésre, a spritualitás felé történő előrelépésre. Az előző két szinthez képest jó esetben itt a felelősség motívumának megjelenése jelenti az előrelépést.

4. Szerelem

Az ember persze nem csak akkor szexel, amikor "párzási időszak" van, hanem a szexuális aktust a szerelem, az érzelmi kötődés különböző szintjeinek kifejezésére, kiteljesítésére is használhatja. Létezik persze plátói szerelem is, de a testi örömszerzés nem feltétlenül rombolja le a szerelem romantikáját, ugyanakkor a kölcsönös megismerés és közös fejlődés spektrumát is szélesíti. A szerelembe beletartozhat a kötődés, a gyermekek vállalása és egymás segítése a karrier vagy egyéb társadalmi cselekvések terén is. 

5. Spiritualitás

Az összes előző szint megélése után fejlődhet a szexhez való viszonyunk abba az irányba, hogy spirituális gyakorlatként, minél nagyobb tudatossággal tudjuk végezni, és magasabb energiákat, tudatállapotokat tudjunk megtapasztalni a szex közben, melyek túlmutatnak az idegrendszeri és hormonális stimuláción. Véleményem szerint a spirituális vagy tantrikus szexet nem igazán lehet sikeresen művelni, ha az alsóbb szinteken vannak még hiányosságok. Abban az esetben a spiritualitás csupán külső máz lesz, mely alatt még mindig az önző vágyak kielégítésének szándéka lapul, és nem az önzetlen szeretet megtapasztalásának vágya.  

Nincsenek megjegyzések: