2018. július 29., vasárnap

Az Ashtanga hatodik sorozata

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Miután a Csandra krama sorozatot részletekbe menően megtárgyaltuk, ildomos lenne visszatérni az Ashtanga sorozatokhoz, melyek közül már csak a hatodik sorozat van hátra. Előtte érdemes elolvasni az Ashtanga-könyv címkével publikált legutóbbi bejegyzésemet, melyben az Ashtanga ötödik és hatodik sorozatát hasonlítottam össze. 

Ashtanga vinyásza jóga hatodik sorozat (Szthira-bhága D)

Az Ashtanga hatodik sorozatával kapcsolatban már sokkal kevesebb dokumentáció áll a rendelkezésünkre, mint az első négy sorozat esetében, és az ötödik sorozat pózaitól is nehéz elkülöníteni azokat a pózokat, amelyek ebbe a sorozatba tartoznak. Ennek javarészt az az oka, hogy alig egy-két Ashtanga gyakorló ismeri és gyakorolja a hatodik sorozatot az öt előzővel együtt heti szinten. Sharasth Rangaswamy (azaz Jois) szerint ő az egyetlen, aki megtanulta nagyapjától mind a hat sorozatot, és gyakorolja is azokat heti rendszerességgel.A korábbiakban bemutatott ászana-listák esetében is láttuk, hogy a Pattabhi Jois, illetve David Williams által használt rendszerben még csak négy csoportba voltak besorolva az ászanák (kezdő, közepes, és két haladó sorozat). A haladó pózok továbbosztása négyfelé már valamikor a 80-as években alakulhatott ki, és mivel rendkívül kevesen gyakorolják az ötödik és hatodik sorozatot, nehéz rekonstruálni, hogy pontosan melyik pózok tartozhatnak bele az ötödikbe és melyek a hatodikba. 

Két forrást tudtam felhasználni ezzel kapcsolatban. Az egyik Matthew Sweeney „Vinyasa krama: Five Unique Sequences” című könyve, melyben a pancha nevű sorozatról azt mondja, hogy hasonlít az Ashtanga ötödik sorozatához, de nem jelenti ki, hogy egy az egyben megegyezik vele. Mivel a pancha sorozat Sweeney könyvében meglehetősen hosszú, vélhetőleg a pózok egy része a hatodik sorozatba is osztható. A másik forrás Bill Counter absloutelyashtanga.com honlapja, melyen szintén egy listában közli az általa ismert pózokat az ötödik és hatodik sorozatból. Ezek alapján igyekeztem összeállítani a hatodik sorozatot, olyan terjedelemben, hogy aki szeretné, az bele tudja illeszteni a heti hat gyakorlási napba. Természetesen nincs garancia arra, hogy Pattabhi Jois (vagy Sharath vagy bárki is legyen az, aki valóban gyakorolja ezt a sorozatot is) valóban ezeket a pózokat végzi és ebben a sorrendben, de azért érdemes kísérletezgetni vele, ha valaki már megbirkózott az előző öt sorozat ászanáival.

Nincsenek megjegyzések: