2018. július 6., péntek

Mantra a harmadik szem megnyitására

Az alábbi Siva-mantra volt a harmadik, amit most pénteken este énekeltünk. Ez a mantra egy ima az Úr Sivához, hogy nyissa meg a harmadik szemünket, azaz a belső látásunkat, mely az ágjá csakrához kötődő különleges erő. 

Óm Szadásivája Trinétradzságritája Púrnatvam Drisjam Rudrája Namaha

Óm – univerzális hangrezgés; Szadásivája – az örök Sivának; Trinétra-dzságritája – akinek mindhárom szeme éber (nyitva van); Púrnatvam – a teljességet; Drisjam – látást; Rudrája – Rudrának, aki megríkat; Namaha – Tiszteletemet ajánlom.

"Tiszteletemet ajánlom Szadásivának, Rudrának, akinek mindhárom szeme nyitva, és aki képes megadni nekem a teljesség látásának képességét."

Szadásiva az Úr azon formája, mely túl van az anyagi teremtés, fenntartáson és pusztítás hármas körforgásán, és túl van az időn, örökké létezik Sivalokán, a Kailása hegy spirituális dimenziójában. Siva az a hindu istenség, aki az ideje java részét meditációban tölti, és bár látszólag mindhárom szeme le van hunyva, valójában a harmadik szemével egyszerre látja a megnyilvánulások transzcendens és átmeneti természetét is. Eleinte, amint a belső látás fejlesztésén dolgozunk, hasznos lehet a fizikai szemeink lehunyása és az érzékszervi ingerek, benyomások kizárása az elméből. Később azonban képessé válhatunk egyszerre alkalmazni a külső és belső látásunkat is. Ez a púrnatvam drisjam, vagyis a Teljesség látásmódja. Sok gyakorlónak valamilyen módon ki kell ábrándulnia az anyagi illúzióból ahhoz, hogy szert tehessen a belső látásra. Ezt Siva Rudra aspektusában teszi lehetővé, amikor is megmutatja az anyagi örömök átmeneti, hiábavaló és illuzórikus természetét, és amikor már nem sírunk az elveszített anyagi ragaszkodások miatt, akkor a belső látásunk tisztává válhat.

Nincsenek megjegyzések: