2018. július 26., csütörtök

Az érzékek és a prána

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Sok ilyen titok van a jógában, mely a test, elme és az átmá közötti különböző kapcsolódási pontokra mutat. Nem szeretném azzal untatni az olvasókat, hogy mindet részletesen elmagyarázom. Egy-két dolgot viszont szeretnék elmondani, ezekre figyeljünk oda. Tegyük fel, hogy egyszerre elhagyjuk az összes ételt és elkezdünk böjtölni. A testünk napról napra elkezdi elveszíteni az összes erejét, és a ragyogása is csökkenni fog. Az elme elkezdi elveszíteni a vitalitását és a képességét, hogy megismerjen bárkit vagy felfogjon bármit, és az ereje lecsökken. Ha hét vagy nyolc napig böjtölünk, akkor már nem fogunk tudni felállni és leülni. Tizenöt nap után elveszítjük az öntudatunkat és a testünk felmondja a szolgálatot. A látásunk és hallásunk lecsökken és a testünk összes érzékszerve és szerve elveszíti az erejét és a képességét, hogy végrehajtsa a tetteit. Ott vannak az érzékszervek, de még sincsenek ott. Ebben az állapotban az életerő felkészül a te3st elhagyására. Ebből egyértelmű, hogy kapcsolat áll fenn a test, az elme és az átmá között. Az étel feladásával megértjük ezt a kapcsolatot.

Azok között, akik a megfelelő diétát követik, a test, az elme és az átmá közötti összeköttetések megfelelően működnek, és az indriják (érzékszervek) élénkek, a működésük pedig virágzik.

Másodsorban, tizenegy indrijával rendelkezünk - az öt gjánendrija (tudásszerző érzékszerv), az öt karmendrija (cselekvő érzékszerv) és az elme. Ezek közül, ha egy-két indrija vagy karmendrija hiányzik, a testünk még mindig tud működni. De ha a prána váju elhagyja a testet, akkor a test nem tud tovább működni és minden tevékenysége leáll. Ez alapján tapasztalatból is kijelenthetjük, hogy a prána váju magasabb rendű az összes indrijánál.

(Az öt tudásszerző érzékszerv az orr (szaglás), nyelv (ízlelés), szem (látás), bőr (tapintás) és a fül (hallás). Az öt cselekvő érzékszerv a száj (beszéd), kéz (cselekvés), láb (helyváltoztatás), nemi szervek (szaporodás) és a végbél (ürítés). Az érzékszervekből származó benyomásokat a prána (életerő) szállítja az elmébe, tehát a prána az, amely az összes érzékszerv erejét adja. A tudásszerző érzékszervekben az öt érzéktárggyal történő kapcsolat hozza látre a benyomásokat: íz, illat, szín, tapintható forma, hang. Az öt finom elem (tanmátra) az öt őselem (mahábhúta) terméke sorrendben: föld, víz, tűz, levegő, éter. A cselekvő érzékszervekkel az öt őselem állapotát tudjuk befolyásolni: beszéd - éter, kéz - levegő, láb - tűz, nemi szervek- víz, végbél - föld. Persze a cselekvő érzékszervek működésével komplex változásokat tudunk előidézni az elemekben és azok megnyilvánulásaiban, ugyanakkor a végrehajtó a saját és mások tudásszerző érzékszerveiben és elméjében is újabb benyomásokat hoz létre.)

Nincsenek megjegyzések: