2018. július 4., szerda

Krijá jóga Kundaliní Mantra

Az alább következő mantrát a krijá-jógában alkalmazzák a Kundaliní felébresztése, illetve a felébredt Kundaliní védelmezése és a csakrákon való felfedezése céljából. A még nem teljesen megtisztult és érett transzcendentalisták esetében ugyanis előfordulhat, hogy a Kundaliní által aktivált különböző erők és képességek félreviszik a gyakorlót, és célját szem elől tévesztve az egója és személyes hatalma növelése érdekében fogja használni a Kundaliní erejét. Ez a mantra ilyen tekintetben is biztonságos. 

Óm Hrím Hum Hum Hum Tédzsaszé Hum Hum Hum Hrím Óm Phat

Óm – univerzális hangrezgés; Hrím – a Kundaliní bídzsa-mantrája; Hum - Agni bídzsa mantra; Tédzsaszé – az Erőnek, Energiának; Phat – védelmi bídzsa mantra

A Hrím mantrát a Kundaliní bídzsa mantrájának is tekintik, és sokféle értelmezése létezik. 
Ha az Aum vagy Óm mantrát a Purusa, Siva (vagy Visnu) mantrájának tekintjük, akkor a Hrím a Prakriti, vagyis a női Sakti mantrája. A mantra betűi a következő energiákat rejtik:

H - Abszolút Tudat, Siva
Hra - a Prakriti teremtő aspektusa
Í - Siva és Prakriti egyesülése Mahámájá, az anyagi illúzió formájában
M - a Mahámájá feloldódása az Abszolút Tudatban.

A mantra ismételgetése képessé tesz arra, hogy megértsük az illúzió visszaolvadását az Abszolútba. A tantra-szövegek szerint, ha a gyakorló a Hrím mantrán meditál, akkor felébreszti magasabbrendű tudatosságát és a Kundalinít a múládhára csakrában. A mantra betűinek tantrikus értelmezése:

Ha - iccshá-sakti vagy akaraterő
Ra - Krijá-sakti vagy cselekvő erő
I - Gjána-sakti vagy intellektuális erő

A Hum bídzsa az Úr Siva átalakító aspektusát, a tűz elemet idézi meg, ezért Agni-dídzsának is nevezik. Ugyanakkor fegyverként és védő mantraként is használható és képes megsemmisíteni a negatív energiákat és hatásokat. Ugyanakkor más mantrákat is képes feltölteni a tűz energiájával. A hosszú Ú-val ejtett változaít női jellegű, a Sakti különböző erőteljes formáit idázi (pl. Kálí, Csandí, Csinnamasztá). A kard mantrája is egyben, mivel képes elvágni a negatív, megkötő dolgokat. A testet vagy a lakóhelyünket védelmező mantraként is alkalmazhatjuk. Mind rövid, mind hosszú változata elősegíti a Kundaliní felébresztését.

A mantra koncentrikusan épül fel, vagyis a védelem legkülső rétegét a két Óm szótag alkotja, azután a Kundaliní aktiválását célző Hrím mantra következik, majd a Hum mantra háromszor, végül a mantra középpontjában maga az izzó tűz, a Tédzsasz van megszólítva. A Phat egy lezáró védő szótag a mantra végén, mely elriasztja az ellenséges és ártó erőket.

Nincsenek megjegyzések: