2019. február 4., hétfő

Fény, árnyék és sötétség

A sámán munkáját, feladatait többféle módon lehet kategorizálni. Az egyik tradicionálisabb megközelítés a fekete és a fehér sámánság, melyről már írtam korábban. A fehér sámán inkább papi jellegű teendőket lát el, úgynevezett engesztelő sámán. Igyekszik közvetíteni az istenek és az emberek közössége között, áldozatokat felajánlani, és megtudakolni például a jövőt vagy az istenek akaratát bizonyos lényegbevágó kérdésekben. A fekete sámán a harcosabb vonalat képviseli, ő már szembeszállhat például a betegség-démonokkal, vagy a segítői támogatásával elűzhet különböző destruktív energiákat és entitásokat. Vannak persze olyan sámánok is, akik a fekete és a fehér sámánságba is beavatást nyertek, és mindkettő feladatait végzik. 

A keresztény kultúrkör elterjedésével együtt alakult ki az a félreértés, hogy a fehér az a jó, isteni tevékenység, míg a fekete a rossz, ördögi dolgokhoz kapcsolódik. Valójában azonban ezek a fogalomkörök nem ennyire polárisak, hanem a nagy Egész különböző részeit képviselik. A sámán sohasem pusztításra, legyőzésre, uralásra törekszik, hanem az egyensúly helyreállítására. Ha egy erő egy bizonyos helyzetben destruktív módon működik, és felborítja az egyensúlyt, akkor igyekszik az olyan helyzetbe hozni, ahol hasznosan tud működni ugyanaz az erő. Az erő vagy energia tehát nem jó vagy rossz, hanem a szándék és a mód, ahogyan használjuk, az lehet destruktív vagy konstruktív.

Van egy modernebb kategorizálás is, amit Oguz nem szeret, de én személy szerint hasznosnak találtam. Ez a kicsit new age-beütésű megfogalmazás fény-munkára (light-work), árnyék-munkára (shadow-work) és sötét munkára (dark work) osztja a sámán feladatait. Például egy szertartás levezetése, bizonyos kérdések megválaszolása, útmutatás kérése a jövővel kapcsolatban, vagy egy betegség gyógymódjainak megtalálása a fizikai szinten (gyógynövények, masszázs, életmód stb.), de akár egy Reiki-kezelés is a fény-munkához tartozik. Ez egy szempontból a legkönnyebb, vagy a legbiztonságosabb.

Az árnyék-munka már komolyabb felkészültséget és elköteleződést igényel, hiszen ilyenkor a sámán nem csak a saját erőállataival, tanítóival, segítőivel dolgozik, hanem kapcsolatba lép a kliens szellemi vezetőivel, vagy más olyan erőkkel, entitásokkal, akik hozzá kapcsolódnak. A lélekvisszahívás egy tipikus példája az árnyék-munkának. Amikor a sámán megtalálja a kliens leszakadt lélekrészét, akkor nem csak úgy zsebreteszi és visszahozza, hanem meg kell győznie a lélekrészt arról, hogy hajlandó legyen visszatérni, és az őt akadályozó/fogva tartó/távol tartó erőket is meg kell győznie valahogy, hogy engedjék el. Az ilyen feladatok már nagyobb felelősséggel járnak a sámán részéről, mert saját magát is veszélybe sodorhatja, ha nem cselekszik elővigyázatosan. A lélek kísérése a holtak birodalmába szintén az árnyék-munkához tartozó feladat.

A sötét munka egy szempontból a legveszélyesebb és a legnehezebb, mert itt már olyan ártó szándékú energiákkal és entitásokkal kerül szembe a sámán, melyek őrá nézve is nagyon veszélyesek lehetnek. Amikor egy ártó lény szállja meg a klienst, vagy egy erős zsaroló, bántalmazó viszonyban van valakivel, vagy valamilyen átok sújtja jelen vagy előző életéből, esetleg a családtagjai révén, akkor a sámánnak már össze kell szednie minden erejét és képességét, hogy segíteni tudjon. Aki nincs erre felkészülve, és nem érez hívást, hogy megszerezze az ehhez szükséges beavatásokat, az vagy nem fog sikerrel járni, vagy még pórul is járhat, és ő kerülhet szorult helyzetbe, miközben a kliensén igyekszik segíteni. 

Mindegyik munka egyformán fontos és hasznos, de nem mindenki fog elhívást érezni és képesítést szerezni mindegyikben. A sámánnak elővigyázatosan kell haladnia, és olyan feladatokat kell elvállalnia, amikben a szellemvilág támogatja és felruházza a megfelelő erőkkel és védelemmel a feladathoz. Ezt persze nem adják ingyen, ehhez sok mindent le kell tenni az asztalra, vagy ha tetszik, áldozatot kell hozni. De erről majd máskor fogok értekezni, ezt a részét még csak most kezdem én is megismerni, hogy mit miért cserébe kaphat meg a sámán. 

Nincsenek megjegyzések: