2019. február 2., szombat

Baddha-padmászana

4.52 Baddha padmászana nászágrai dristi
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"19. Baddha-padmászana (4.52-55)
Helyezzük a jobb lábunkat a bal combra, a bal lábunkat pedig a jobb combunkra. Vigyük hátra a kezeinket, és szorosan fogjuk meg a jobb nagylábujjat a jobb kéz első három ujjával, a bal lábunkat pedig a bal kezünk első három ujjával.
Nyomjuk az állunkat határozottan a mellkashoz. Rögzítsük a tekintetünket a két szemöldök közé. Üljünk le, a testünk többi részét egyenesen tartva. Ez a baddha-padmászana nevű póz. Ezt az ászanát meg kell ismételni a másik oldalra is (vagyis először a bal lábunkat helyezzük a jobb combra, majd a jobb lábunkat a bal combra), hogy a testünk mindkét oldala fejlődjön.
Ez az ászana 16 vinyászából áll. A 8. és 9. az ászana szthiti. A többi vinyásza megegyezik a pascsimóttánászanáéval. Tanulmányozzuk a képeket (4.52-53) és tanuljuk meg a dristit. Ebben az ászanában púraka kumbhakát kell végezni. Csak a jóga múdra szthitiben kell récsakát végezni. Ez a szthiti két formából áll – tanulmányozzuk figyelmesen a képeket (4.54-55).
4.53 Baddha padmászana bhrúmadhja dristi
Hatásai: Megszünteti az alhas összes betegségét. Terhes nők ne végezzék ezt az ászanát."
(A modern Ashtanga vinyásza jógában csak a jobb oldali változatot gyakoroljuk, vagyis a jobb lábszár van alul, a bal pedig felül. Ugyanakkor a karok sorrendjét is ehhez kell igazítani: először a jobb kézzel nyúlunk át a hátunk mögött, utána pedig a ballal. Iyengar rendszerében viszony mindkét oldalra gyakorolják a lótusz-pózok variációit.
Az első két képen a baddha-padmászana látható orrhegyre, illetve a szemöldökök közé irányított tekintettel, a második két képen pedig a jógamúdrászana látható köt szemöldök közé, illetve orrhegyre irányított tekintettel.
A baddha-padmászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
4.54 Baddha padmászana Jógamúdra szthiti 1.
4.55 Baddha padmászana Jógamudra szthiti 2.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre ülő helyzetbe.
Astau: Kilégzésre helyezzük a lábainkat lótuszpózba és belégzésre fogjuk meg hátulról a nagylábujjainkat (baddha-padmászana).
Nava: Kilégzésre hajoljunk előre jógamúdrászana szthitibe.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőben nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd vigyük hátra lábainkat lútuszülésben a kezeink között.
Ékádasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába, a levegőben bontva a lótuszpózt.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Sódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).

Nincsenek megjegyzések: