2019. február 17., vasárnap

Ubhaja pádángusthászana

4.63 Ubhaja pádángusthászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"23. Ubhaja pádángusthászana (4.63)
Ez a póz 14 vinyászából áll. A nyolcadik vinyásza maga az ászana szthiti. Tanulmányozzuk figyelmesen a képet. Húzzuk be a hasunkat a teljes récsaka erejével, és tartsuk ki ebben a pozícióban. Miközben ezt végezzük, tartsuk egyenesen a karjainkat és a lábainkat. Nyomjuk az állunkat szilárdan a mellkashoz.
Hatásai: Gyógyítja az aranyeret, emésztési zavarokat, makacs köhögést, az anda vájut (herevízsérv) – mindezek megszűnnek, és a test jó állapota fennmarad. Terhes nők ne végezzék ezt az ászanát."
(Az ubhaja pádángusthászana abban különbözik a 4.25-28. képeken bemutatott úrdhvamukha-pascsimóttánászanától, hogy itt a hátunk valóban a talajhoz ér, míg ott csak a lapockák értek a talajhoz. A modern Ashtanga vinyásza jógában mindkét pózt úgy gyakoroljuk, hogy csak a bevezető vinyászában gördülünk hátra, ás utána az ászana szthitit az ülőcsontokon egyensúlyozva tartjuk. Az ubhaja pádángusthászanában (mint ahogyan a képen is látható) a karok nyújtva vannak, és a törzsünk távolabb esik a lábaktól, míg az úrdhvamukha pascsimóttánászanában igyekszünk a fejünket a lábainkhoz érinteni. Az ubhaja pádángusthászana vinyászái:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk dandászana pozícióba, majd fogjuk meg mindkét nagylábujjunkat.
Astau: Kilégzésre gördüljünk hátra hanyatt fekvésbe, miközben a lábujjainkat továbbra is fogjuk a kezünkkel. Ez az ubhaja pádángusthászana szthiti.
Nava: Kilégzésre gördüljünk hátra csaturanga-dandászanába csakrászanán (hátrabukfencen) keresztül.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Trajódasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Csaturdasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).)

Nincsenek megjegyzések: