2019. február 6., szerda

Siva ezer neve


A szanszkrit "Siva" szó a Krisna Jandzsurvéda Taittiríja Szamhitájából származik, pontosan a Sri Rudram Csamakamból. A szótő azt jelenti, hogy "kedvező". A Siva jelzőt több védikus istenségre is használták, beleértve Rudrát, akinek alakját Sivával azonosnak tekintik. Siva további népszerű nevei: Mahadéva (nagy isten), Mahésa, Mahésvara (a Nagy Úr), Sankara, Sambhu, Rudra, Hara, Trilócsana (háromszemű), Dévendra (az istenek vezetője), és Trailókjanátha (a három világ ura).

Egyes szerzők Siva nevét a tamil "sivappu" szóval is kapcsolatba hozzák, ami vöröset jelent, arra utalva, hogy Sivát a Nappal is kapcsolatba hozzák, és hogy Rudrát Babhrúnak (barna, vagy vörös) is nevezik a Rig-Védában.

A"Siva" név a Visnu-szamaszranáma (Visnu ezer neve, a Mahábhárata Anusászana-parvájából) huszonhetedik és hatszázadik neveként is megjelenik. Ádi-Sankarácsárja, a hinduizmus egyik legnevesebb tanítója, akit sokan Siva inkarnációjának tartanak, a következő módon értelmezte kommentárjában a "Siva" nevet: "Az aki a legtisztább", illetve "Az, akire nem hatnak a prakriti gunái (az anyagi természet kötőerői), vagyis a szattva, radzsasz és a tamasz.", illetve "Az, aki mindenkit megtisztít, aki kiejti a nevét." Siva az, ak örökké tiszta, és akit nem szennyezhet be a radzsasz és a tamasz.

A "saiva" kifejezéssel a hinduizmus Siva-központú irányzatát, illetve annak követőit jelzik. A saivák számára Siva a Paramésvara, vagyis a hindu panteon legfelsőbb istensége. 

Rudra alakja a Rig-védában jelenik meg, és esetenként a "Sivam" jelzővel együtt említik a himnuszok. A "rud" tő azt jelenti, hogy "sír, üvölt". Így Rudra nevét kétféleképpen is értelmezik: "Aki megszünteti a bánatot/szenvedést", de néha úgy is értelmezik, hogy "Aki megríkat", mivel megsemmisíti az egót. Rudrát "Mennydörgőnek", vagy "a Legfélelmetesebbnek" is fordítják, mivel a Rig-védában a vihar és a szél istensége is volt. Más magyarázók szerint Rudra a "vörös" vagy "ragyogó" jelzőket is magában foglalja, illetve a Raudra forma a "Vad, megszelídítetlen" istenségre is utal. 

Siva neveit is ezer névből álló gyűjteményekbe, himnuszokba rendezték, melyeknek pár változata az alábbi linkeken olvasható:

Siva-szahaszranáma - Rudra-jámala Tantra
Siva-szahaszranáma - Mahábhárata
Siva-szahaszranáma - Linga Purána
Srí Rudram - Taittiríja Szamhitá, Krisna Jandzsurvéda
Srí Rudram - Námakam és Csámakam
Siva dasa-szahaszranáma (Siva tízezer neve)
Sri Siva-Párvatí Szahaszranáma (Siva és Párvatí ezer neve)

Nincsenek megjegyzések: