2019. február 19., kedd

Minden vallás közös gyökere

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A jógában mindig is fontosabb szerepet játszott a tényleges megtapasztalás, mint a belőle származó teológia vagy filozófia, mert a misztikusok abban hittek, hogy a megtapasztalás az, ami meg fogja változtatni a világot, és nem annak magyarázata, “Sziddhárta” című regényében, Hermann Hesse is ezt a nézetet üdvözli, amikor a főszereplő azt mondja Gautama Buddhának, hogy az ő tanítása a legtökéletesebb, a leglogikusabb, és a legkövetkezetesebb az összes tanítás közül; mégsem fogja követni, mert egy dolog hiányzik belőle: Buddha saját misztikus élménye. A hiányzó rész az volt, amit Buddha saját maga megtapasztalt azon a sorsszerű éjszakán a bódhi fa alatt, amit nem tudott kifejezni a tanításában. Ezért Hesse hősének el kellett indulnia, és meg kellett keresnie a saját útját. Így egyfelől van a vallás és a dogma, másfelől pedig a spiritualitás és a miszticizmus. És pontosan erről szól a jóga. Nem az a lényeg, hogy egy bizonyos vallás mond az élményről, hanem maga az élmény átélése, és azoknak az eszközöknek, módszereknek az ismerete, melyek eljuttatnak odáig.
Az összes szakrális hagyomány közös igazsága
Bár voltak egyes gyanútlan misztikusok, akiket (általában haláluk után) vallásalapítóknak kiáltottak ki, mások rámutattak, hogy az összes vallás és gondolati iskola mögött húzódó lényegi tapasztalat ugyanaz. Csak a szektariánusok és a hatalomra törekvők érdekét szolgálja az emberiség megosztása és egymás ellen hangolása. Ahogy Machiavelli mondta: „Oszd meg és uralkodj!” Ramakrishna, a 19. századi szent jó példa az élmény egységére a hinduizmuson belül. Különböző módszerek segítségével elérte azt, amit ő a saját nyelvén „Isten megvalósításának” nevezett Kálí hindu istennő személyében. Ramakrishna nagyon kíváncsi ember volt. Érdekelte, hogy mi történne, ha ugyanezt a módszert, koncentrációt és kitartást a hindu panteon más istenségei felé irányítja, mely küszöböt egy ortodox hindu sohasem lépne át. Néhány éven belül elérte azt, amit ő „Isten megvalósításának” nevezett az Úr Siván és az Úr Visnun keresztül.
Nem sokkal ez után egy új tanító jelent meg Ramakrishna életében, az advaita (nonduális) Védántát tanító Totapuri. Totapuri lényegében azt tanította, hogy a személyes istenkép és odaadás csupán gyermeki babonás játéknak tekintendő és csak a személytelen Abszolút (nirguna Brahman) megvalósítása hozza el a teljes szabadságot. Nagy meglepetésére, Ramakrishna egy, 24 órán keresztül tartó meditáció alatt elérte a nirguna Brahmant. És Totapuri elszörnyedésére és megvetésére azt találta kijelenteni, miután kijött a meditációjából, hogy nem tapasztalt lényegi különbséget a nondualista megvalósítás és a korábban elért személyes Isten-megvalósítások között. Igazából azt gondolta, hogy ha Isten személyes formáját imádjuk, az jobban elősegíti, hogy társadalmilag is aktív életet tudjunk élni.
De a dolog még jobb lett (vagy rosszabb, a nézőponttól függően): Ramakrisdhna megtette azt, ami egy konzervatív hindu számára elképzelhetetlen: elkezdett Mohameden és az iszlám tanításokon meditálni, még az iszlám étkezési és öltözködési szokásokat is átvette. Egy idő múlva előjött, és bejelentette, hogy az iszlámból származó alapvető eksztázis és megvalósítás nem különbözött attól, amit a hinduizmus bármelyik iskolájában elért. Azután Jézuson és a Biblián kezdett el meditálni, és ismét, egy kis idő elteltével, kijelentette, hogy a kereszténység gyakorlásával is elérhető ugyanaz az élmény. Ekkor fejlesztette ki Ramakrishna saját tanítását (ami minden misztikus tanítása is egyben): az emberiség összes szakrális hagyománya mögött egy igazság húzódik; és a gyakorlásunkat ennek az egy végső igazságnak kell ajánlani. Lehet, hogy a megfogalmazásban, hasonlatokban vannak különbségek, de ezek mind felszínesek, és ha egyszer a misztikus eléri a misztikus állapotot, ezek a különbségek elenyésznek(bár újra a felszínre kerülhetnek, amikor visszatérünk a misztikus állapotból)."

Nincsenek megjegyzések: