2019. február 21., csütörtök

A szamádhi és a hétköznapok

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A misztikus állapot befogadása
Spirituális utunk elején szomjazzuk a spirituális élményt. Miután átéltünk néhányat, olyan mértékű frusztrációt érezhetünk, hogy visszatérünk korábbi önző és materialista viselkedésünkhöz. Ezt valamelyest összefoglalja a „lélek sötét éjszakája” kifejezés. Az éjszaka még sötétebbnek tűnik, miután megpillantottuk a tudat vakító fényét; és a paradicsomból (vagyis a „csúcsélményből”) való kiűzetés érzése még egyértelműbbé válik, amikor megértjük, hogy mi magunk vagyunk a „ruha nélküli király”.
Az a hiedelem, hogy egyetlen spirituális élmény képes teljesen átformálni a személyiségünket, egy általánosan elterjedt tévhit; mivel magának az „élmény” szónak a meghatározása szerint kezdete és vége van. Mindegyik misztikus megtapasztalás azzal végződik, hogy hátra kell hagynunk. A misztikus állapotban a koncentrált és intenzív szattva (ragyogás vagy bölcsesség) uralkodik. Ha elég hosszú ideig fenn tudjuk tartani, akkor a szattva végül tamaszba (sötétség, passzivitás) fordul, mint ahogyan a nappal és biztosan éjszakába fordul. Ez a tamasz azután kifejeződhet a különböző szekták és személyi kultuszok erkölcstelen és dekadens megnyilvánulásaiban. Mielőtt a tamaszikus állapot beállna, meg kell újítanunk az erőfeszítést a gyakorlásra, mely önmagában radzsaszikus (energetikus). Ezt az erőfeszítést nevezzük a misztikus állapot integrálásának.
Lehet abban hinni, hogy ha egyszer elértük a misztikus élményt, akkor minden probléma megoldódik, de igazából csak egy újabb fázisba kerülünk, melyben ezek az állapotok gyakoribbá válnak, de azért nem állandósulnak. A spirituális szabadság, vagy „kaivalja” elérése, ahogy Patandzsalí nevezi, nem egy hirtelen vagy spontán felszabadulás-élmény, hanem a szamádhinak nevezett spirituális ébredések hosszú sora. A szamádhik között a jóginak vissza kell térnie az ászanából, krijából, pránájámából, Kundaliní meditációból és odaadásból álló komplex gyakorláshoz.
Ebben a könyvben meg fogjuk vizsgálni, hogy mi is az a szamádhi; milyen akadályokkal találkozhatunk az elérése során; hogyan tudjuk ezeket elhárítani; megvizsgáljuk Isten szerepét, mint tanítóét; azt, hogy miképpen érhetjük el a szamádhit; mik is pontosan a szamádhik, és végül – mi következik a szamádhi után."

Nincsenek megjegyzések: